Grčka:Generalni štrajk 15. decembra

Najveći grčki sindikat GSEE, koji predstavlja oko dva miliona radnika u privatnom sektoru, najavio je da će 15. decembra organizovati generalni štrajk.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.10.2010.

19:16

Default images

Štrajk će biti organizovan u znak protesta protiv planiranih mera štednje, zahtevajući od vlade da zaštiti radna mesta i prava radnika.

"GSEE poziva sve građane da se angažuju u odbrani osnovnih prava. Svima poručujemo da su radnici na izmaku strpljenja i da neće prihvatiti nova smanjenja (potrošnje)", saopštio je ovaj sindikat.

GSEE i sindikat radnika u javnom sektoru ADEDY organizovali su ove godine šest generalnih štrajkova, dok vlada nastavlja sa sprovodjenjem mera štednje koje su uslov za dobijanje pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda od 110 milijardi evra kako bi zemlja prevazišla dužničku krizu.

Mediji navode da će se štrajk održati istovremeno kada bi u parlamentu trebalo da se vodi rasprava o usvajanju novog budžeta, koji će, kako se pretpostavlja, zbog mera štednje, dovesti do velikog povećanja nezaposlenosti u zemlji koja prolazi kroz tešku ekonomsku krizu.

Statistička agencija Grčke je objavila da je stopa nezaposlenosti sa 11,6 odsto, koliko je iznosila u junu, u julu povećana na 12 odsto, uprkos sezonskom porastu zapošljavanja tokom turističke sezone.

Prema zvaničnim statističkim podacima, 607.000 građana Grčke nema posao od ukupno oko pet miliona radno sposobnih.

Za sledeću godinu se predviđa njen dalji porast na 14,5 odsto, zbog mera štednje koje obuhvataju drastično smanjenje potrošnje i planove da se restrukturiraju javna preduzeća koja stvaraju dugove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: