Francuska vlada: Primiriti štrajk

Francuska vlada apelovala je na štrajkače da se primire, dok je ministar saobraćaja Dominik Bisero poručio vozačima da se ne očekuje nestašica goriva.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 14.10.2010.

19:14

Default images

Nakon što su radnici blokirali neke od glavnih naftnih depoa i tako izazvali smanjenje proizvodnje u svim osim jedne od 12 francuskih rafinerija, na nekoliko desetina benzinskih pumpi došlo je do nestašice goriva zbog toga što su ljudi u panici kupovali više benzina nego što im je potrebno.

"Neće biti nestašice benzina na pumpama zato što imamo dovoljne količine najmanje za mesec dana", rekao je Bisero, ne navodeći da li vlada razmatra mogućnost korišćenja nafte iz državnih rezervi.

Državna železnica SNCF je saopštila da je danas u štrajku samo 20 odsto radnika - juče je štrajkovalo 25, a u utorak 40 odsto zaposlenih u železnici. Zato svi vozovi na međunarodnim linijama i 50 odsto domaćih vozova normalno saobraćaju.

Lideri sindikata će razmotriti mogućost održavanja novog 24-časovnog štrajka sledeće sedmice zbog zakona o reformi penzionog sistema, koji bi Senat trebalo da usvoji narednih dana.

Reformom je predviđeno podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa sadašnjih 60 na 62 godine i da se sa isplatom punih penzija počne tek kada penzioneri napune 67 godina.

Štrajk održan u utorak, za koji i policija i sindikati kažu da je najveći od kada su počeli protesti zbog reforme penzionog sistema, četvrti je protest u poslednjih pet sedmica.

Prema podacima policije, u utorak je na ulice izašlo 1,23 miliona ljudi, a sindikati tvrde da ih je bilo skoro 3,5 miliona. To je do sada najmasovniji protest, a velika novina je to što su se zaposlenima na ulicama pridružili i mladi -srednjoškolci i studenti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: