Španija podiže granicu za penziju

Španska socijalistička vlada i dalje želi da povisi starosnu granicu za odlazak u penziju na 67 godina, uprkos sve većem socijalnom nezadovoljstvu.

Svet

Izvor: Beta, Capital

Sreda, 06.10.2010.

08:48

Default images

“Vlada i dalje misli da je pomeranje granice sa 65 na 67 godina najbolje rešenje”, rekla je ministarka Elena Salgado.

Ona, ipak, kaže da premijer Hose Luis Rodrigez Zapatero želi da o tom pitanju postigne “najveći mogući konsenzus”.

Salgado je rekla da su budžetski troškovi za penzije u zemlji skočili za 50 odsto u poslednjih sedam godina, ali nije rekla kada će se doneti odluka o toj reformi o kojoj se govori već više od godinu dana.

Ona je kazala samo da prvo treba “razgovarati” sa socijalnim partnerima i strankama, a zatim izraditi nacrt zakona koji će dobiti “potrebnu većinu”.

Banka Španije traži „ekonomski plan B“

Banka Španije zatražila je od vlade da razvije rezervni plan u slučaju da privredni rast ne dostigne nivo neophodan za planirano smanjenje deficita.

Guverner Migel Anhel Fernandes Ordones naveo je da mnogi španski ekonomisti smatraju da su vladine prognoze o ekonomskom rastu od 1,3 odsto u 2011. previše optimistične i predvideo da će rast, zapravo, biti svega 0,6 odsto.

On je rekao da bi vlada trebalo da spremi alternativne mere, kao što je smanjenje troškova regionalnih i lokalnih vlada.

Ministarka finansija Elena Salgado predstavila je prošle nedelje u parlamentu nacrt budžeta za 2011. i dodala tom prilikom da je vlada ubeđena u svoje prognoze i da nema "plan B".

Prema tim prognozama, predviđa se smanjenje deficita sa očekivanih ovogodišnjih 9,3 odsto od bruto domaćeg proizvoda (BDP) na šest odsto u 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: