Saudijske naftne rezerve najveće

Saudijska Arabija i dalje je zemlja sa najvećim procenjenim rezervama sirove nafte, pokazale su najnovije analize.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

08:46

Default images

Rezerve nafte u toj azijskoj državi procijenjene su na 264,6 milijardi barela čime su uverljivo najveće.

Nafta predstavlja više od 90 odsto saudijskog izvoza i na njoj se ostvaruje gotovo 75 odsto poreskih prihoda.

Analitičari smatraju da male promene u rezervama i proizvodnji u odnosu na ranije projekcije sugerišu da Saudijska Arabija dostiže gornje limite naftne proizvodnje.

Na drugom mestu je južnoamerički naftni lider Venecuela čije rezerve dostižu 172,3 milijarde barela. Ipak, proizvodnja Venecuele je u blagom padu jer nacionalizovana industrija premalo ulaže u razvoj novih naftnih polja.

Irak je na novoj lestvici treći s procenjenim naftnim rezervama od 143,1 milijardi barela. Iran je skliznuo za jedno mesto pa je sada četvrti s rezervama od 137,6 milijardi barela.

Glavni razlog za to su pojačane američke sankcije toj državi zbog čega brojni naftni divovi smanjuju svoje investicije i polako napuštaju tamošnje tržište.

Unutar pet naftom najbogatijih država smestio se i površinom najmanji Kuvajt koji broji 2,7 miliona stanovnika, a BDP po glavi stanovnika veći je od 80.000 dolara. Naftne rezerve te zalivske države iznose 101,5 milijardi barela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: