Nemačka bi da ukine veto SAD i MMF

Nemačka predlaže da se Sjedinjene Američke Države (SAD) odreknu prava veta kada su u pitanju ključne odluke Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.09.2010.

10:17

Default images

U zamenu za tu odluku Nemačka predlaže slabiju ulogu Evrope u poslovanju ove organizacije.

Na ovu inicijativu Nemačka se odlučila zbog želje SAD da kvalitativno i kvantitativno izmene sastav borda direktora MMF-a, kako bi se odrazila sve veća uloga zemalja u usponu u međunarodnim odnosima.

U bordu direktora MMF-a sada je osam direktora pojedinih zemalja (SAD, Japana, Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Kine, Rusije i Saudijske Arabije) i 16 direktora koji zastupaju interese grupe država. Evropljani imaju ukupno devet od 24 mesta.

SAD, de fakto, imaju pravo veta kada su u pitanju ključne odluke za čije je usvajanje potrebna većina od 85 odsto glasova, s obzirom da im pripada 17,09 procenata glasova. Isto pravo veta imaju zemlje grupe BRIK (Brazil, Rusija, Indija i Kina) sa preko 15 odsto glasova.

Nemačka sugeriše da se smanji limit glasova neophodnih za usvajanje važnih odluka na 75 odsto, čime bi se uspešno izbegao veto SAD i BRIK, ali bi Evropa zadržala mogućnost blokiranja odluka obzirom da joj priprada oko 30 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: