Poljskoj 6,25 mlrd. evra od prodaje

Od početka godine do kraja avgusta u državnu kasu Poljske slilo se već 3,25 milijardi evra iz privatizacije.

Svet

Izvor: Beta

Subota, 04.09.2010.

13:20

Default images

Prema oceni ministra državnog trezora Aleksandra Grada do kraja godine biće ostvaren cilj vlade - 6,25 milijardi evra prihoda.

"Sve transakcije ključne za to da prihod od privatizacije dostigne vrednost 6,25 milijardi evra su u fazi da će biti realizovane. Ali imajmo na umu da je to proces sa kupcima i prodavcima i da je sve u rukama tržišta", kazao je ministar Grad.

Ministar Grad očekuje da će naredne godine Poljska privatizovati preduzeća hemijske industrije, dalje pakete akcija energetskih preduzeća a na berzu želi da uvede akcije Banke prehrambene industrije.

Pred privatizaciju nadzor nad svim preduzećima namenjenim za prodaju u privatne ruke trebalo bi iz raznih resora da pređu pod Ministarstvo državnog trezora. Od prihoda iz privatizacije ali i dividendi koje će država povući od preduzeća u njenom vlasništvu zavisi i budžet za narednu godinu.

Za sada se ministar finansija Jacek Rostovski nada da će deficit biti za dve milijarde evra manji nego što je nedavno planirano.

U predlogu o kome je u petak raspravljala vlada Rostovski je predložio budžet za 2011. godinu sa deficitom od oko 10 milijardi evra umesto 12 milijardi kako se pominjalo ranije.

Ministarstvo finansija računa 2011. godine na 3,75 milijardi evra od privatizacije i na 2,3 milijarde evra od dividendi iz preduzeća koja su još u rukama države.

Do sada su rekordne dividende vredne 1,95 milijardi evra isplaćene prošle godine, a 40 odsto potiče od preduzeća koja se kotiraju na Varšavskoj berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: