Grčka: Štrajkovi uništavaju turizam

Svaki peti evro u grčkoj ekonomiji dolazi iz turizma, a turisti zbog neprestanih štrajkova u zemlji masovno otkazuju rezervacije.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.07.2010.

11:58

Default images

Neprestani štrajkovi radnika zbog mera štednje koje sprovodi grčka vlada prete da unište ovogodišnju turističku sezonu, koja je Grcima ostala kao poslednja slamka spasa u najtežoj krizi koja je zahvatila ovu zemlju u poslednje vreme.

Zbog toga je grčka vlada nedavno osnovala krizni odbor na čijem čelu se nalazi grčka turistička organizacija.

Vlada je juče popodne proglasila mobilizaciju i naredila vozačima kamiona, koji štrajkuju zbog planova vlade da otvori njihov sektor za veću konkurenciju, da se u roku od 24 sata vrate na posao.

Udruženje hotelijera Grčke iznelo je zastrašujuće podatke - dosad je otkazano gotovo 30.000 noćenja u hotelima. Razlog su incidenti tokom protesta i recesija, a rezultat je gubitak više desetina miliona evra.

Sezonu su omeli i kontorlori letenja zbog kojih je bio ograničen broj aviona, koji je mogao da uđe u grčki vazdušni prostor. S obzirom da vlada nije prihvatila njihov zahtev za plaćanje prekovremenih sati, oni su odlučili da 31. jula ponovo stupe u štrajk.

Hotelijeri u izjavama za grčku državnu televiziju NET upozoravaju na to da nije samo turizam sam po sebi ugrožen, nego da će zbog masovnih otkazivanja rezervacija morati da krenu u drastično deljenje otkaza turističkim radnicima i zatvaranje hotela.

Liberalizacija koju zahteva evropsko zakonodavstvo mogla bi da izazove i nove proteste jer i advokati, farmaceuti, arhitekte i mnogi drugi moraju da otvore svoje sektore za veću konkurenciju.

Turisti ostali zaglavljeni

Grčki vlasnici kamiona od jutros protestuju u Atini zbog sinoćne odluke Vlade da ih merom civilne mobilizacije prinudi da rade i, ismeđu ostalog, snabdevaju benzinske stanice gorivom. Vozači cisterni, koji prevoze gorivo, kažu da neće direktno ignorisati naredbu vlade, ali da će pronaći druge načine za nepoštovanje te odluke.

Kamiondžijama u štrajku, ukoliko ne ispoštuju ovo naređenje, preti hapšenje i kazna do pet godina zatvora, kao i opasnost da ostanu bez radnih dozvola.

Višednevni štrajk kamiondžija usred turističke sezone je izazvao teške poremećaje u Grčkoj i zaglavio i hiljade stranih gostiju.

Nema naznake da će na utovar krenuti desetine cisterni postrojenih pred ulazom u najveću grčku rafineriju nafte, u Aspropirgosu kod Atine, piše na internet sajtu www.in.gr. S druge strane, kamiondžije su prošle noći kamionima blokirale prilaze rafineriji kod Soluna i potukle se sa svojim kolegama koje nisu u štrajku.

Grčka policija upotrebila je danas suzavac protiv vlasnika kamiona koji protestuju u Atini zbog sinoćne odluke vlade da ih merom civilne mobilizacije prinudi da rade i, izmedju ostalog, snabdevaju benzinske pumpe gorivom. Nemiri su izbili kada se oko 500 kamiondžija okupilo jutros ispred zgrade grčkog ministarstva saobraćaja.
Grčke kamiondžije su juče proglasile krah pregovora s Vladom, ali sada, pošto je zavedena njihova civilna mobilizacija, kažu da će pregovarati samo ako se ta mera povuče.

Ukoliko Vlada ne prihvati njihov zahtev, kamiondžije su saopštile da su spremne da svoja vozila predaju Vojsci. U tom slučaju vojnici bi vozili gorivo iz rafinerija do benzinskih pumpi i robu od skladišta do radnji. Vlada za sada to međutim ne prihvata i zahteva okončavanje štarjka, a zatim bi ponovo pregovarala sa prevoznicima.

Po izveštajima grčkih medija, zbog štrajka kamiondžija su se pojavile i nestašice u samouslugama i drugim radnjama u nekim krajevima Grčke.

Suština spora prevoznika i Vlade su cena godišnje dozvole za obavljanje transporta i ukupan broj dozvola za to u Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

6 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: