Ruski deficit budžeta dva odsto BDP

Budžetski deficit Rusije je u prvoj polovini ove godine dostigao 2,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kaže ruski ministar finansija Aleksej Kudrin.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

08:28

Default images

Budžetski prihodi su u prvom polugođu dostigli oko 129,2 milijarde dolara, što je 19,3 dosto BDP, ali su manji nego pre krize, kada su bili na nivou od 22-24 odsto BDP.

Ovogodišnje prihode umanjilo je ukidanje jedinstvenog socijalnog poreza, kao i slabiji prinosi od ulaganja sredstva Rezervnog fonda i Fonda nacionalnog blagostanja.

Šestomesečni rashodi ruskog budžeta su dostigli 143,5 milijardi dolara ili 21,4 odsto BDP, što je među navišim nivoima u savremenoj istoriji zemlje, rekao je Kudrin, priznajući da "se za sada još preživljava težak period neusklađenih prihoda i rashoda".

Ruski ministar finansija je još jednom potvrdio planove vlade da budžetski deficit finansira sredstvima Rezervnog fonda, koja će se do kraja godine umanjiti četiri puta.

"Do kraja godine ćemo potrošiti deo Rezervnog fonda, tako da će u njemu, nadamo se, ostati nešto više od 300 milijardi rubalja", rekao je Kudrin.

U ruskom Rezervnom fondu, u koji se u vreme visokih cena slivala ekstra dobiti od izvoza nafte, 1. jula je bilo 1.227 milijardi rubalja (39,32 milijarde dolara), s tim što je u poslednja dva meseca, maju i junu, zabeležen manji rast sredstava.

Do tada, rezerve su usmeravane na prokrivanje deficita federalnog budžeta, zbog čega se fond u februaru "stanjio" za 3,2 odsto, u martu za 11,9 procenata, a u aprilu za 23,4 procenata.

Ruska vlada je prvobitno predviđala da će Rezervni fond, u kome je 1. januara ove godine bilo 1,831 bilion rubalja, biti ispražnjen u ovoj godini, ali su cene nafte veće od prvobitnih projektcija omogućile uštedu dela rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: