Rast britanskog BDP-a 0,3 odsto

Britanska nacionalna statistička služba (ONS) potvrdila je da je ekonomija u prva tri meseca ove godine porasla po istoj stopi kao što je prvobitno procenjeno.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.07.2010.

08:27

Default images

Ta agencija je potvrdila da je Britanija izašla iz recesije u četvrtom kvartalu 2009, kada je ostvaren rast od 0,4 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

Statistika je procenu rasta britanskog BDP-a u prvom kvartalu zadržala na nerevidiranih 0,3 odsto u odnosu na prethodno tromesečje i na 0,2 odsto na godišnjem nivou, u skladu s prognozama analitičara.

Nacionalna statistička služba je, u okviru svoje velike godišnje revizije podataka o BDP u prethodnim kvartalima, saopštila da je britanska ekonomija oslabila 6,4 odsto u periodu od drugog tromesečja 2008. do trećeg kvartala 2009. godine.

Taj pad je bio najveći od početka praćenja kvartalnih podataka u 1955. i doprineo je gubitku ukupno 22 milijarde funti iz britanske ekonomije, dve milijarde funti više nego što je prvobitno procenjeno.

Posebni podaci statistike pokazuju da proizvodnja usluga u Britaniji u aprilu opala 0,3 odsto, što je u skladu sa istraživanjem privatnog sektora koje ukazuje na negativne posledice erupcije vuklana na Islandu.

Podaci o tekućim plaćanjima u prvom kvartalu pokazuju da je britanski deficit sa drugim zemljama u poslednja tri meseca 2009. povećan na 9,628 milijardi funti, što je gotovo dva puta više nego što se očekivalo, u poređenju sa viškom od 521 miliona funti u četvrtom kvartalu 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: