RWE ulazi u projekat "Južni tok"?

Nemačka energetska grupacija RWE, jedan od akcionara gasovoda Nabuko, razmatra sa ruskim Gaspromom mogućnost da uđe u konkurentski projekat "Južni tok".

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.07.2010.

08:18

Default images

Izvori navode da je su predstavnici Gasproma sa rukovodicima RWE razgovarali o mogućnom učešću tog nemačkog koncerna u projektu gasovoda "Južni tok".

Izvor u RWE je potvrdio da je ta kompanija prošle sedmice razmatrala projekat "Južni tok", ali nije ni potvrdio ni opovrgao zainteresovanost za taj projekat.

Predstavnik Gasproma nije želeo da komentariše te vesti, dok je predstavnik RWE rekao da je Nabuko trenutno najbolji projekat za tu kompaniju.

RWE je jedan od šest akcionera gasovoda Nabuko, zajedno s austrijskom kompanijom OMV, mađarskom MOL, turskom Botas, bugarskom Bulgargaz i rumunskom Transgaz, koje sve imaju po 16,67 odsto udela u konzorcijumu.

Nabuko, koji treba da obezbedi isporuke kaspijskog gasa u Evropu, zaobilazeći Rusiju, ima podršku Evropske unije, ali za sada nema dovoljnu resursnu bazu za popunjavanje kapaciteta gasovoda koji je projektovan na 31 milijardu kubnih metara gasa godišnje.

"Južni tok", čiji su učesnici Gasprom, italijanska energetska kompanija Eni i francuska EDF, pojektovan je za transport dvostruko veće količine gasa - do 63 milijarde kubika godišnje. Budućnost oba projekta umnogome zavisi od toga koji će od njih izabrati većina evropskih zemalja , zainteresovanih za isporuke gasa.

Ukoliko bi ruski koncern uspeo da privuče RWE u "Južni tok", projekat Nabuko bi se mogao smatrati propalim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: