Dečak radi za Britance za 0,1 evro

Indijski dečak Ravi, koji ima samo sedam godina, radi u jednoj fabrici 14 sati dnevno, 98 sati nedeljno, za samo 0,1 evro na sat, piše britanski tabloid San.

Svet

Izvor: Sun

Utorak, 13.07.2010.

00:55

Default images

Mališan u Nju Delhiju proizvodi jeftine božićne poklone za britanski lanac prodavnica „Paundlend", koji prodaje robu po principu sve za funtu.

Prerušena fotoreporterka Nikola Smit snimila je iscrpljenog indijskog dečaka dok u fabrici lepi stakliće na ukrasne posude za indijskog izvoznika „Trišulin oversiz".

"Ravi je bio najmanji od svih radnika, ali se na njegovom licu ne vidi da ima samo sedam godina", rekla je Nikola, koja je dobila dojavu o izrabljivanju dece od jedne dobrotvorne organizacije. Smitova kaže da deca često čak i spavaju u fabrici.

Platu tog dečaka, manju od sedam funti nedeljno, dobija njegova majka, udovica iz siromašnog sela u istočnoj državi Bihar.

U lancu prodavnica Paundlend naveli su da su pokrenuli istragu čim su videli fotografiju dečaka u medijima. "Ne tolerišemo iskorišćavanje dece. Ako je „Trišulin oversiz" prekršio naše moralne i etičke standarde, razmislićemo o daljoj saradnji", naveo je portparol Paundlenda.

S druge strane, „Trišulin oversiz" tvrdi da nisu znali da u fabrici rade deca. Obećali su da će odmah da prekinu saradnju s neimenovanim proizvođačem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: