Češka: Fokskon kažnjen zbog radnika

Češka inspekcija rada kaznila je firmu Fokskon u Pardubicama sa gotovo 20.000 evra jer svojim radnicima nije obezbedila potrebne pauze za odmor.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.07.2010.

08:19

Default images

Zaposleni, uglavnom stranci, jednostavno nisu imali šanse da se odmore između smena bar jedan i po dan u toku sedam dana.

"Poslodavac je obavezan da radnicima omogući najmanje 35 sati odmora tokom jedne sedmice. To nije ispoštovano u osam slučajeva", kaže rukovodilac Inspekcije rada u mestu Hradec Kralove Jaroslav Nečas.

Fokskonu nije prvi put da bude kažnjen za isti prekršaj. Prošle godine je kažnjen sa 30.000 kruna. Inspekcija je firmi ovom prilikom odredila najveću moguću kaznu. Sa više od 500.000 kruna (što je više od 20.000 evra) inspekcija kažnjava samo u slučaju kada se nepoštovanjem propisa izazove smrt zaposlenog.

Inspektori su kontrolu obavili samoinicijativno, jer zaposleni teško mogu da se požale inspekciji. Pravila o radu Fokskona predviđaju kazne za zaposlene ukoliko daju neku informaciju koja bi mogla da ima negativan uticaj na firmu.

"Firma je uvela nestandardna pravila po kojima radnici praktično ne mogu da razgovaraju o svom poslu, tako da mi samo čekamo da ljudi ne mogu više da izdrže i da kažu daleko više", ukazali su predstavnici sindikata.

Prema podacima od pre mesec dana, samoubistvo je pokušalo 14 radnika, a u 11 slučajeva pokušaji su završeni smrću. Menadžeri firme su tada tvrdili da samoubistva nemaju veze sa uslovima rada.

Neki radnici su, pri tome, radili 12 sati dnevno, šest dana u nedelji. Tokom radnog vremena vlada vojnička disciplina, proizvodne trake se pokreću suviše brzo, a radnici ne smeju uopšte da razgovaraju među sobom.

Situaciju je kritikovala i kineska organizacija za zaštitu radnika, koja smatra da je do incidenata došlo zbog teških uslova u kojima rade milioni radnika u Kini, uključujući dugo radno vreme i ekstremni pritisak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: