I Francuzi štrajkuju zbog penzija

Francuski sindikati počeli su danas proteste širom zemlje zbog planova vlade da uvede izmene u penzionom sistemu i poveća dužinu radnog staža.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2010.

16:50

Default images

Vlada je najavila prošle nedelje da će bez većih promena penzionog sistema godišnji deficit do 2050. godine narasti na 100 milijardi evra.

Na hiljade radnika u sektoru transporta napustilo je svoje poslove, tako da su ugroženi avio i železnički saobraćaj, prevoz metroom i autobusima, a nastavnici i zaposleni u administraciji trebalo bi da se pridruže štrajkačima tokom dana.

Ključna izmena je plan da se podigne starosna granica za odlazak u penziju na 62 godine, što bi i dalje bilo manje nego u susednim evropskim državama, ali teško prihvatljivo francuskim radnicima, koji smatraju da je odlazak u penziju sa 60 godina osnovno ljudsko pravo.

Sindikati su saopštili da je štrajk samo uvod u protetse koje planiraju za septembar, kada paralament treba da odobri reformu penzionog sistema.

Nacionalna železnička kompanija SNCF predviđa da će železnički saobraćaj biti desetkovan, dok će letovi na aerodromima Orli i Šarl de Gol biti redukovani za 15 posto.

Ispitivanje javnog mnjenja agencije BVA pokazalo je da dva od tri Francuza podržavaju proteste sindikata, dok je istraživanje koje je uradio pariski dnevnik Figaro pokazalo suprotno - da 58 odsto građana podržava produžavanje radnog veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: