Mediji: Britanski budžet “iz pakla“

Britanska štampa ocenjuje da će najavljene mere britanske vlade i najštedljiviji budžet te zemlje tokom više decenija „ubiti ili izlečiti“ privredu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.06.2010.

08:29

Default images

Ministar finansija Džordž Ozborn, koji je budžet predstavio parlamentu, se u pojedinim glasilima opisuje čak i kao „uterivač dugova“.

Gardijan ističe da će „posle prvobitnog bola stanovnici osetiti još jači bol kasnije“, dok Dejli Telegraf predstavlja Ozborna, posle njegovog govora u parlamentu, kao "uterivača dugova".

Fajnenešel Tajms opisuje Ozbornov budžet kao mere koje će "ili ubiti ili izlečiti" privredu i državne finansije, a komentator tog lista ističe u prvi plan da su investitori ostali u nedoumici da li je vlada otišla dovoljno daleko sa uštedama i porezima da bi u roku od pet godina eliminisala strukturni budžetski deficit.

List skreće pažnju da su opozicioni laburisti opisali nove mere finansijske štednje kao "budžet iz pakla" dok su sindikati najavili bezrezervni napad na vladinu politiku.

Tajms navodi da će se "kresati i globiti", a jedan od kolumnista tog lista primećuje da su godine drastične štednje koje čekaju Britance „dobre za decu, jer će naučiti šta znači oslanjati se na sebe i biti slobodan dok će njihovi roditelji proživljavati vrlo teška vremena“.

Nova britanska koaliciona vlada objavila je najštedljiviji budžet za više decenija koji predviđa veliko smanjenje troškova, povećanje poreza na dodatu vrednost i uvođenje poreza na banke sa ciljem kresanja rekordnog budžetskog deficita na gotovo nulu tokom perioda od pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: