Španiji nije potrebna pomoć Unije

Španija neće koristiti stabilizacioni fond Evropske unije (EU) za izlazak iz teške privredne krize, kaže ministarka ekonomije Elena Salgado.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.06.2010.

08:23

Default images

Salgado kaže da Madridu sada "nisu potrebna" sredstva iz fonda vrednog 750 milijardi evra, koji je dogovoren 7. maja na briselskom skupu lidera evrozone i EU.

"Taj fond vraća poverenje na tržište", ocenila je španska ministarka i zamenica španskog premijera, uz napomenu da je to dobar mehanizam za obezbeđenje finansijske stabilnosti i bezbednosti u zoni evra.

"Ja sam zbog toga protiv ukidanja tog fonda. Ali, mi Španci ćemo, zahvaljujući našim reformama, sami izaći iz krize. Ne, Španiji nije potrebno ništa iz tog fonda", naglasila je Salgado.

Ona je kazala da neće biti nikakvih problema povodom predstojećeg refinansiranja dužničkih obaveza koje dospevaju narednog meseca.

"Predstojeće refinansiranje prispelih obaveze u julu, u vrednosti 24 milijarde evra, u skladu je sa našim finansijskim mogućnostima i ne predstavlja razlog za nespokojstvo", kazala je zamenica španskog premijera.

Salgado tvrdi da, posmatrano u celini, finansijski položaj Španije nije kritičan, jer su dugovi zemlje manji od 60 procenata vrednosti njenog bruto domaćeg proizvoda, što je ispod nivoa koji važi za članice EU, a prema pravilima utvrđenim u Mastrihtu.

"Mi nikada nismo pravili mahinacije sa statistikom i zbog toga mislim da zaslužujemo poverenje, jer ispunjavamo svoje obaveze", istakla je Salgado.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: