MMF: Španiji potrebne reforme

Medjunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da su Španiji potrebne brze i dalekosežne reforme da bi prevazišla ekonomsku krizu.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 26.05.2010.

08:33

Default images

MMF je u poslednjoj periodičnoj analizi o ekonomskoj situaciji u Španiji naveo da je ta zemlja počela da se oporavlja, ali da je sam trend oporavka slab.

Ta svetska finansijska organizacija preporučila je španskoj vladi da što pre preduzme radikalnu reformu tržišta rada i konsoliduje bankovni sektor.

MMF je ocenio da je Španija sprovela mnoge važne mere, od kojih su neke bile "hrabre". Špansko ministarstvo finansija je saopštilo da se ocene MMF-a poklapaju sa rezultatima do kojih je došlo to ministarstvo.

U službenom glasniku Španije je objavljen dekret kojim se lokalnim vladama te zemlje zabranjuje dugoročno zaduživanje do 2012. godine, da se ne bi ugrozio napor vlade za učvršćivanje javnih finansija.

Vlada je na Savetu ministara prošlog četvrtka sastavila spisak dodatnih mera štednje za 2010. i 2011. godinu u cilju bržeg smanjenja budžetskog deficita koji je 2009. dostigao 11,2 odsto bruto društsvenog proizvoda (BDP). Mere koje su usvojene u januaru i koje su još uvek na snazi, podrazumevale su uštedu od 50 milijardi evra.

Nove mere uključuju smanjenje plata funkcionera i zamrzavanje automatske revalorizacije penzija. Ukupni dug lokalnih uprava zaključno sa 31. decembrom 2009. iznosio je 34,6 milijardi evra, ili 3,3 odsto španskog BDP-a, prema proceni ministarstva ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: