Grčku čeka bankrot, moguć kraj evra

Direktor Centra za slobodno tržište ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da će Grčka bankrotirati i dodaje da je "veliko pitanje da li će evro preživeti".

Svet

Izvor: B92, Beta

Sreda, 05.05.2010.

13:52

Default images

Prokopijević je za B92 rekao da je najavljena trogodišnja pomoć toj zemlji u iznosu od ukupno 110 milijardi evra zakasnela, da je juče Atinska berza opala za četiri do 10 odsto i da je pitanje dana kada će izbiti problemi i u Španiji i Portugaliji.

Ukazujući da evro pada iz dana u dan, Prokopijević je ocenio da je moguć kraj te valute, ali da nije nužan, jer je moguć dogovor da se "neke zemlje izbace iz evrozone" i da bi eventualno uvođenje nacionalnih valuta predstavljalo loš scenario i kraj evropskih integracija. Ocenivši da Grčka nije u mogućnosti da otplati dug sa postojećim kamatama, Prokopijević smatra da je uzrok problema u toj zemlji nedisciplina u evrozoni koja je tolerisala preveliku državnu potrošnju.

"Ističući da je pitanje da li 110 milijardi evra može da izvadi Grčku za tri godine" i da bi pre moglo da ih "izvadi" 200 milijardi evra, Prokopijević je ocenio da "u najboljem slučaju Grci mogu da kupe tri godine".

Paket za spasavanje Grčke, vredan rekordnih 110 milijardi evra (147 milijardi dolara), poboljšao je situaciju na finansijskom tržištu, tako da ne postoji rizik od kolapsa zone evra, izjavio je član saveta guvernera Evropske centralne banke (ECB) Erki Likanen.

Prokopijević smatra da bi se i Srbija, ukoliko bi se zaduživala sadašnjim tempom u narednih pet-šest godina mogla naći u situaciji u kojoj je sada i Grčka.

Merkelova: Budućnost Evrope je u pitanju

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala poslanike u Bundestagu da hitno odobre 22,4 milijarde evra pomoći Grčkoj navodeći da je "budućnost Evrope" dovedena u pitanje.

"Ništa manje nego budućnost Evrope, a s tim i budućnost Nemačke u Evropi, je u igri. Mi smo na raskrsnici puteva", rekla je Merkelova. Njen kabinet je ranije saopštio da će Nemačka dati svoj doprinos trogodišnjem zajmu Grčke u ukupnoj vrednosti od 110 milijardi evra.

Naglašavajući da veruje grčkom premijeru Jorgosu Papandreu, Merkel je naglasila da, kao pouku iz krize u Grčkoj treba izmeniti evropske ugovore i da stalnim ''deficit-grešnicima'' treba privremeno oduzeti pravo glasa. Kada je reč o poukama iz grčke krize, ona je naglasila da se tu radi o tome da se sigurnost i stabilnost evra osigura na duge staze i da se situacija, kao ova u kojoj se nalazi grčka država, više nikada ne ponovi.

Nemačka će kao najveća ekonomska sila u Evropi obezbediti ove godine 8,4 milijarde evra u 2010. godini, dok će 2011. i 2012. godine biti obezbeđeno još 14 milijardi evra.

Neredi u Grčkoj, troje poginulih

U demonstracijama protiv mera štednje koje najavljuje grčka vlada život je izgubilo troje ljudi, kada su demonstranti zapalili filijalu "Marfin banke" u centru Atine. Policija je uhapsila 12 osoba, a 28 privela na saslušanje zbog nereda u kojima je povređeno i 29 policajaca. Deo demonstranata se razišao, ali mnogi su i dalje na ulicama.

Dva muškarca i jedna trudnica, starosti do 36 godina, koji su radili u "Marfin banci" u Atini, ugušili su se kada su demonstranti razbili prozore i u banku ubacili zapaljive bombe koje su izazvale požar u zgradi.

Procenjuje se da je na ulice Atine izašlo oko 100.000 ljudi koji su protestovali protiv najnovijih oštrih mera štednje grčke vlade. Oni su gađali policiju kamenicama i Molotovljevim koktelima i razbijali izloge prodavnica, posle čega je policija upotrebila suzavac i šok bombe, a Ministarstvo odbrane je pojačalo bezbednost vojnih objekata u Atini.

Zapaljene su još dve zgrade, tri automobila i jedno vatrogasno vozilo. Molotovljevi kokteli bačeni su i na zgradu poreske administracije, parlamenta i policije. Demonstranti su uzvikivali "lopovi, lopovi" i "Atina, Brisel, slušajte pažljivo, ovi protesti nikad neće stati", a pokušali su i da probiju policijski kordon ispred zgrade parlamenta i udju u skupštinu

Podsetimo, grčki premijer Jorgos Papandreu je 2. maja na vanrednoj sednici Vlade najavio oštre mere štednje do 2012. godine i pozvao građane na "velike žrtve" kako bi se sprečilo bankrotstvo zemlje. One se prvenstveno odnose na smanjenje plata zaposlenih u javnom sektoru, koji čine trećinu radne snage u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: