Vulkan košta 200 mil. dolara na dan

Gubici aviokompanija prouzrokovani otkazanim letovima zbog ogromnog oblaka pepela nastalog erupcijom vulkana na Islandu premašuju 200 miliona dolara dnevno.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 17.04.2010.

14:27

Default images

Pored gubitka prihoda, aviokompanije imaju dodatne troškove zbog izmena maršurta letova, pružanja usluga putnicima na brojnim aerodromima, ali i obezbeđivanja smeštaja onima koji nisu u mogućnosti da stignu na odredišta.

Gigantski oblak pepela iz islandskog vulkana, čija je erupcija počela u sredu, blokirao je aviosaobraćaj u Evropi, prouzrokovavši najozbiljniji kolaps od terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine. Vuklanolozi smatraju da bi problemi mogli da potraju i pola godine, ukoliko se erupcije nastave, ali čak i u slučaju kraće blokade aviosaobraćaja, avioindustrija će pretrpeti ogromne gubitke.

Stručnjaci tvrde da bi izgubljeni prihodi avioprevoznika zbog kolapsa izazvanog erupcijom islandskog vulkana mogli da iznose oko milijardu dolara, a otkazani letovi pogodiće oko šest miliona putnika.

Putnici sa otkazanih letova imaju pravo na kompenzaciju, izjavio je član Evropske komisije za saobraćaj Siim Kalas, naglasivši da se kompenzacija isplaćuje u "slučaju vanrednog stanja zbog više sile".

Putnici, kako je objasnio, imaju pravo na toplu hranu, napitke, smeštaj, ali i na povraćaj novca za neiskorišćene karte ili izmenu maršrute leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: