Devizne rezerve Kine 2.450 mlrd. $

Kineske devizne rezerve krajem marta dostigle su novu najvišu vrednost od 2,45 hiljada milijardi dolara (1,8 hiljada milijardi evra).

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 13.04.2010.

08:09

Default images

Kako je saopštila Narodna banka Kine, devizne rezerve te zemlje su najveće na svetu i u prvom tromesečju 2010. godine porasle su za 47,9 milijardi dolara (35,3 milijardi evra), što je 40,2 milijarde dolara (skoro 30 milijardi evra) više u odnosu na isti period 2009.

Kineske devizne rezerve su hiljadu milijardi dolara dosegle 2006. godine, a zahvaljujući eksplozivnom rastu trgovine dve hiljade milijardi dolara dostignuto je već u aprilu 2009.

SAD pomno prate kineske devizne rezerve u nadi da će Peking pomoći finansiranje podsticajnih mera tako što će svoj trgovinski suficit nastaviti da pretvara u američke hartije od vrednosti.
Skoro 900 milijardi dolara (662,5 milijardi evra) kineskih rezervi pretvoreno je u američki državni dug, a Peking je apelovao na Vašington da se u odgovoru na finansijsku krizu uzdrži od preduzimanja koraka koji bi mogli da podstaknu inflaciju i smanje vrednost dolara i kineskih sredstava.

Kina je najveći američki strani poverilac ali je poslednjih meseci svoja potraživanja smanjila za nekoliko milijardi dolara, što je izazvalo zabrinutost u Vašingtonu da će možda morati da plaća više kamate kako bi finansirao rastući budžetski deficit.

Prvi deficit Kine još od 2004.

Kina je u martu zabeležila prvi spoljnotrgovinski deficit za gotovo šest godina, i to od čak 7,2 milijarde dolara. Vladini službenici navode da će deficit, prvi koji je Kina zabležila još od 2004, biti kratkotrajan fenomen, a krivce za njega našli su u većem uvozu i rastu cena sirovina koje Kina mora da uvozi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: