Grčkoj možda prete i sankcije EU?

Ministri finansija zemalja EU izgubili su strpljenje i poverenje u Grčku koja Evropsku Uniju stalno dezinformiše o veličini svojih budžetskih deficita.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2010.

08:33

Default images

Ministri su, navodno, spremni, da u slučaju potrebe, primene protiv Grčke, kao prve članice EU, sankcije zbog budžetske raspuštenosti. Izveštaj Evropske komisije protekle sedmice je pokazao da je Grčka čitav niz godina namerno smanjivala podatke o budžetskim deficitima, jer je njihov statistički sistem podlegao političkim pritiscima.

Grčka je već obmanjivala u svojim statistikama i pred stupanjem u evrozonu. Zbog toga su ljudi, već zaista, veoma razljućeni, i sada postoji samo mala spremnost da se za tu zemlju nešto učini, ukoliko oni sami ne preduzmu veoma mnogo, izjavio je jedan od neimenovanih izvora uključen u pripreme predstojećeg ministarskog skupa.

Nova grčka vlada je jesenas ispravila visinu budžetskog deficita za 2008. godinu sa pet procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 7,7 odsto i utrostručila je na više prognozu lanjskog deficita na 12,7 procenata BDP-a.

Usledila je degradacija kreditnog rejtinga te zemlje od sve tri vodeće svetske agencije za rejting, kao i pad na grčkim finansijskim tržištima, uz rastuće spekulacije o ispadanju Grčke iz evrozone, ili o masivnoj finansijskoj pomoći ostalih 15 članica zone evra.

Za tu pomoć, međutim, ministri finansija evrozone nemaju nikakvu volju. Oni će u ponedeljak saslušati izveštaj Evropske komisije i Evropske centralne banke o rezultatima njihove posete Grčkoj protekle sedmice. "Najpre moramo biti sigurni u podatke, na kojima sve zasnivamo, a onda se pak može razgovarati o programu", rekao je jedan neimenovani izvor.

Grčka vlada je posle tih konsultacija u četvrtak saopštila plan da do 2012. godine smanji budžetski deficit na 2,8 procenata BDP-a i zvanično ga poslala u Brisel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: