EU: Finansije za staro stanovništvo

Evropskim javnim finansijama potreban što hitniji oporavak od ekonomske krize kako bi se vlade uspešno suočile s još većim izazovom - starenjem stanovništva.

Svet

Izvor: Business, Hina

Ponedeljak, 14.12.2009.

08:17

Default images

Iako starenje predstavlja problem koji će značajnije opteretiti budžete tek u srednjoročnoj perspektivi, negde oko 2015., nekim zemljama, posebno onima čiji su budžetski manjkovi značajno porasli zbog krize, ostavlja premalo vremena za pripremu.

"Zemlje poput Grčke, Irske i Španije nalaze se među onima kojima će starenje stanovništva postati najveći teret za državne finansije", kaže Martin van Vliet, ekonomista ING Banka.

"Ako se tome doda trenutno slabljenje fiskalnih pozicija i prognoza tih zemalja, kristalno je jasno da će njihove vlade morati u idućih pet do deset godina da sprovode izuzetno stroge mere", dodao je.

Evropska komisija procenjuje da će Grčka u ovoj godini spadati među zemlje s najvišim udelom javnog duga u BDP-u u Evropi, a biležiće i najviši deficit budžeta od 12,7 odsto BDP-a.

Irska i Španija takođe će imati visoke budžetske manjkove ali će njihova zaduženost iznositi tek polovinu grčke.

Povrh toga, Grčka očekuje relativno velik deficit u bilansu plaćanja, od 8,8 procenata BDP-a, treći po visini u Evrozoni nakon Portugala i Kipra.

To, ističe van Vliet, dodatno pogoršava probleme te zemlje jer ukazuje na zaduženost ne samo njenog državnog već i privatnog sektora, što znači da vlada neće biti u mogućnosti da uvede poreze privatnom sektoru kako bi povećala svoje resurse za otplatu duga.
Glavna posledica problema sa starenjem populacije u EU je pad broja radno sposobnih stanovnika i rast broja penzionera, što znači da se EU odmiče od sadašnjeg proseka četiri radno sposobne osobe na jednu osobu iznad 65 godina starosti na razmeru od samo dva prema jedan.

"Najveći pad se očekuje u razdoblju od 2015. do 2035. kada će u penziuju početi odlaziti velik broj pripadnika 'baby-boom' generacije", ističe Komisija u svom izveštaju.

Prema prognozama Komisije, EU će zabeležiti rast potrošnje vezane uz starenje populacije za 2,7 procenatnih bodova BDP-a na 25,8 odsto BDP-a do 2035., odnosno na 27,8 odsto BDP-a do 2060.

U 16-članoj Evrozoni rast potrošnje na penzije, zdravstveno osiguranje i ostale oblike socijalnih davanja za stariju populaciju biće još i veći i iznosiće 3,2 porocentna poena BDP-a, na ukupno 27,5 odsto BDP-a do 2035., odnosno za 5,2 procentna boda, na ukupno 29,5 odsto BDP-a do 2060.

"Očekuje se da će utiecaj starenja populacije na javne finansije višestruko nadmašiti posledice krize", zaključuje Komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: