Kina premašila plan zapošljavanja

Kina je u prvih deset meseci već premašila godišnji plan otvaranja novih radnih mesta, što je novi znak da zemlja izlazi iz ekonomske krize.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

08:13

Default images

U gradovima je od januara do kraja oktobra posao našlo 9,4 miliona radnika, dok je vladin cilj za čitavu 2009. bio da obezbedi devet miliona novih radnih mesta, prenosi Rojters izveštaj kineske agencije Sinhua.

Pozivajući se na saopštenje Ministarstva za ljudske resurse i socijalnu zaštitu, agencija dodaje da je za deset meseci novi posao našlo oko 4,4 miliona radnika koji su ranije dobili otkaze. To je 88 odsto od godišnjeg plana kojim je predviđeno da se pet miliona otpuštenih ponovo zaposli.

Zvaničnici su procenili da je više od 20 miliona sezonskih radnika izgubilo posao kad je svetska finansijska kriza pogodila kinesku ekonomiju. Zbog toga je vlada bila primorana da novo zapošljavanje postavi kao prioritet koji će podsticati stimulativnim merama.

Podsećajući da je kineska vlada u utorak saopštila da program podsticanja ekonomije može da doprinese otvaranju najmanje 24 miliona novih radnih mesta, Rojters ističe da je takva prognoza kretanja na tržištu rada najoptimističnija od početka finansijske krize u prošloj godini.

Povećanje zapošljavanja je glavni uslov za početak napuštanja vladinih mera za podsticanje privrednog rasta, donetih nakon što je svetska finansijska kriza umanjila kineski izvoz, što je dovelo do gubitka miliona radnih mesta.

Protekle sedmice vlada Kine obećala je da će nastaviti sa finansijskim podsticajima, s obzirom na još nedovoljno čvrstu osnovu za oporavak ekonomije. Dvogodišnji program stimulisanja je vredan četiri biliona juana (585 milijardi dolara), a predviđene su i dodatne investicije lokalnih vlada za otvaranje novih radnih mesta.

Ministarstvo za ljudske resurse i socijalnu zaštitu je ranije saopštilo da će otvaranje radnih mesta u Kini u budućnosti zavisiti od toga kako će zemlja promeniti model ekonomskog rasta i početi da se u većoj meri oslanja na domaću tražnju nego na izvoz.

“Biće veoma teško sačuvati raniji vrtoglavi rast inostrane tražnje i investicija. Potrebna nam je stabilna domaća tražnja”, navedeno je u komentaru tog ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: