Avtovaz otpušta 36 hiljada radnika

Najveći ruski proizvođač automobila Avtovaz planira da do 1. decembra otpusti 36 hiljada zaposlenih, preneo je AFP pozivajući se na nezvanične izvore.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 11.09.2009.

13:24

Default images

"Prošle sedmice su nas obavestili o predlogu te grupe da do 1. decembra otpusti 36 hiljada ljudi", kazao je izvor iz ruskog ministarstva socijalnog razvoja, koji je naveo da je njegovo ministarstvo insistiralo da otpuštanja budu postepena, da bi se smanjile socijalne tenzije.

Taj izvor je potvrdio da je tim planom predviđeno da među otpuštenima bude i pet hiljada zaposlenih u upravnim organima.

U Avtovazu je, prema navodima AFP-a, zaposleno oko 110 hiljada ljudi. Proizvođač "lade" u kojem Reno ima udeo od 25 odsto, u prvom polugodištu ove godine je prema podacima Asocijacije evropskog biznisa smanjio prodaju putničkih automobila za 44 odsto na 179,9 hiljada komada.

Čisti gubitak kompanije je za taj period iznosio 14,2 milijarde rubalja (315 miliona evra), dok je za isti period prošle godine imao neto profit od 1,49 milijardi rubalja. Profit kompanije smanjio se više od dva puta, za čitavih 40,22 milijarde rubalja (893 miliona evra). Zarada od prodaje automobila smanjena je za 50,2 odsto, a kod prodaje rezervnih delova za 15,9 odsto.

Dileri AvtoVaza pred bankrotom

Do kraja ove godine 30 dilera ruskog proizvođača automobila AvtoVaza moglo bi da bankrotira zbog pada prodaje. Istraživanje analitičke agencije Avtostat pokazuje da se 14 dilera širom Rusije već nalazi u velikim finansijskim problemima.

Trenutno AvtoVaz ima 445 zvaničnih distributera a ukoliko se prognoze o zatvaranju pojedinih ostvare, tržišni udeo ruskog auto-giganta bi mogao da padne za oko osam odsto.

Avtostat je saopštio da su početkom septembra ove godine evidentne prve žrtve krize i da su pred bankrotstvom moskovski Eleks-Plus koji ima udeo od oko devet odsto prodaje na ruskom tržištu i Inkom-Lada koja drži 20 odsto moskovskog regiona. Još nekoliko dilera koji posluju u Podmoskovlju je u sličnoj situaciji.

Kada je reč o regionalnim dilerima proceduru bankrotsva već su započeli Kubanj-Lada, i dileri u Volgogradu i Ekatarinburgu, kazanjski Bulgar-AvtoVaz i AvtoRim iz Arhangelska. Velikih problema sa likvidnošću ima i auto-centar Vaz iz grada Toljatija u kojem se nalazi i fabrika AvtoVaza.

Zastupnici AvtoVaza rade sa, kako se podseća, niskom maržom od pet do 10 odsto, dok zastupnici inostranih marki automobila imaju maržu od oko 15 odsto.

AvtoVaz je pre 10 dana obnovio proizvodnju posle mesečnog prekida uz napomenu da će jedan deo radnika biti proglašen viškom ali da će oni primati nadoknade iz budžeta i za te radnike će biti pripremljeni socijalni programi, navode ruski poslovni sajtovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: