Rusija nije dobra za biznis

Rusija je pri kraju liste zemlja s najpovoljnijim uslovima za slobodan promet roba i investicija Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2009.

07:00

Default images

Rejting koji listira 121 zemlju su sastavili stručnjaci tog foruma na osnovu Indeksa globalne trgovine (The Enabling Trade Index), kojim se procenjuje politika zemalja i analiziraju institucije za spoljnu trgovinu i infrastrukturu, objavljeno je na Internet sajtu gazeta.ru.

Pokazalo se da je ruska privreda koja se našla tek na 109. zatvorenija od privreda Burkine Faso, Mauritanije, Pakistana, Kenije i Sirije, ocenili su stručnjaci WEF, čija je delatnost usmerena na razvoj međunarodne saradnje.

Prošle godine je forum smestio Rusiju na 103. mesto u izveštaju o sposobnosti zemalja za medjunarodnu trgovinu.

Autori izveštaja smatraju da je Rusiji "neophodno poboljšanje u svim kategorijama". Po njihovom mišljenju, rukovodioci kompanija koje učestvuju u trgovini se s nepoverenjem odnose prema radu vlasti i sumnjaju da je vlada u stanju da obezbedi poštovanje zakona, što znatno otežava trgovinsku delatnost.

Pri tome je u Rusiji najteža situacija s dostupnošću tržišta i složenim sistemom uvoznih carina, a najbolja u sektoru saobraćaja, gde, pre svega, značajno preimućstvo za trgovinu predstavlja razvijena železnička i komunikaciona infrastruktura.

Na čelu spiska su dve azijske zemlje - Singapur i Hongkong, što govori o njihovoj otvorenosti za međunarodnu trgovinu i investicije kao važnim činiocima uspeha strategije ekonomskog razvoja, navedeno je u izveštaju.

Slede Švajcarska, Danska, Švedska, Kanada, Norveška, Finska, Austrija i Holandija, dok su SAD zauzele tek 16. mesto.

Od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, lideri su postali Moldavija na 52. mestu, Jermenija na 64. i Ukrajina na 71.

Poslednje mesto na listi zauzela je afrička zemlja Čad.

U članstvu Svetskog ekonomskog foruma je oko 1.000 velikih kompanija i ogranizacija iz različitih zemalja sveta, uključujući Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: