Gasprom ubeležio rast profita

Ruski gasni gigant, Gasprom je u trećem tromesečju 2008. zabeležio rast profita od 16 odsto na godišnjem nivou, na 132 milijarde rubalja (3,6 milijardi dolara).

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.03.2009.

14:08

Default images

Zahvaljujući visokim tržišnim cenama tog energenta prihodi su u periodu između jula i septembra prošle godine porasli na 830 milijardi rubalja (23 milijarde dolara), sa 516 milijardi rubalja iz istog perioda 2007, prenela je agencija Blumberg.

Podaci za devet meseci, zaključno sa septembrom 2008, pokazuju rast neto profita na 705, sa 426 milijardi rubalja, kao i povećanje prihoda na 2,57 sa 1,66 biliona rubalja.

U Gaspromu očekuju da će završni izveštaj za prošlu godinu pokazati rekordne rezultate, pošto su cene gasa za evropske potrošače porasle nakon što je nafta u julu poskupela na rekordan iznos. Kasnije značajno pojeftinjenje nafte i kreditna kriza će verovatno prouzrokovati pad prihoda ruskog giganta, procenjuju analitičari, ali uz opasku da cene gasa na evropskom tržištu zaostaju za kretanjima na tržištu nafte za šest do devet meseci.

"To je bilo jedno od najboljih tromesečja u 'Gaspromovoj' istoriji, ali je to ipak potpuno nebitno, s obzirom da se tržište ne osvrće na ono što je bilo, nego gleda napred", izjavio je glavni analitičar moskovske banke "Alfa" Ronald Smit.

Firma "Gasprom", koja većinu profita ostvaruje prodajom gasa na evropskom tržištu, procenjuje da je tokom spora sa Ukrajinom oko cene tog energenta, s početka godine, izgubila više od dve milijarde dolara. Kroz Ukrajinu prolazi 80 odsto "Gaspromovog" izvoza gasa u Evropu, koji je bio prekinut tokom dve sedmice u januaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: