VW otpušta sve radnike na određeno

Kompanija Folksvagen će ove godine ukinuti sva radna mesta na određeno vreme, ali stalno zaposleni za sada ne bi trebalo da strahuju za posao.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2009.

09:02

Default images

"To je strašno za one na koje se to odnosi, ali nije bilo drugog rešenja", rekao je izvršni direktor Folksvagena (Volkswagen VW) Martin Viterkorn.

VW je krajem godine imao oko 16.500 radnika na određeno vreme širom sveta, a Vinterkorn je rekao da njima ove godine neće biti obnovljeni ugovori.

"Smanjivanjem radnih sati sa 35 na 28 sedmično obezbedili smo da ne proizvodimo višak vozila", rekao je šef vodećeg proizvođača automobila u Evropi i dodao da se na taj način "može i ograničiti proizvodnja i zadržati stalno zaposleni".

VW, koji zapošljava 330 hiljada radnika u pogonima širom sveta, pogođen je drastičnim padom potražnje izazvanim globalnom ekonomskom krizom. Prodaja je pala 15 odsto u januaru, a uprava kompanije računa da će u čitavoj 2009. smanjenje prodaje iznostiti deset procenata.

U januaru su isporuke Folksvagenovih vozila smanjene 21 odsto, a prodaja vozila u Nemačkoj će ove godine najverovatnije pasti 6,5 procenata, na 2,9 miliona, što je najniži nivo od 1990. godine.

Kao odgovor na najlošije stanje na tržištu automobila u poslednje dve decenije, VW je privremeno zatvorio pet fabrika u Nemačkoj minule sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: