EBRD izgubila 602 mil. evra u 2008.

Evropska banka za razvoj i rekonstrukciju (EBRD) zabeležila je značajni gubitak 2008. godine, prvi put u poslednjih deset godina i najveći od njenog osnivanja.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 25.02.2009.

17:42

Default images

Institucija osnovana 1991. godine kako bi pomogla zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza da premoste period tranzicije prema tržišnoj privredi, registrovala je 2008. neto gubitak od 602 miliona evra, dok je prethodne godine neto dobitak bio 1,884 milijardi dolara.

Banka smatra da je neto gubitak izazvala ekonomska kriza u svetu, zbog čega je opala vrednost njenih investicija. Banka posluje u tridesetak zemalja, od centralne Evrope do centralne Azije.

Uprkos tom gubitku, banka je potvrdila da će povećati svoje investiranje za 20 odsto tokom ove godine, odnosno u vrednosti od oko sedam milijardi dolara. EBRD planira da ove godine investira oko sedam milijardi evra u zemljama u kojima deluje, u poređenju sa 5,1 milijardom u 2008. godine.

"Ozbiljnost ekonomske krize u istočnoj Evropi prati već 20 godina sporovodjenje privrednih reformi", navodi se u saopštenju banke, koja je dodala da će saradjivati s drugim organima kako bi tim zemljama izašla u susret.

Banka je podsetila da je u poslednjih nekoliko meseci u više navrata intervenisala u sektoru finansija zemalja istočne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: