EU daje 250 miliona evra za Nabuko

Evropska komisija je predložila 3,5 milijardi evra vredan plan finansiranja energetskih projekata, uključujući 250 miliona evra za izgradnju gasovoda Nabuko.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2009.

17:36

Default images

Mađarski premijer Ferenc Đurčanj je nedavno izjavio da bi EU, pored finansiranja početne faze u visini od 200-300 miliona evra, mogla da uloži dve milijarde evra u izgradnju gasovoda.

"Imati ili nemati energiju moglo bi biti pitanje nacionalnog suvereniteta i stabilnosti", rekao je Đurčanj, pozivajući "EU da preuzme na sebe (finansijski) rizik koji privatne kompanije nisu voljne da preuzmu, jer vide da u pitanju nije samo poslovni poduhvat".

Evropski komesar za energetiku Andris Piebalgs, međutim, kaže da to dodatno ulaganje nije neophodno, jer šest kompanija učesnica u konzorcijumu može samostalno da privuče potreban kapital.

Međudržavni sporazum o realizaciji projekta gasovoda Nabuko mogao bi da bude potpisan u prvoj polovini ove godine u Istanbulu, kaže turski ministar za energetiku Hilmi Huler. "Predali smo projekat sporazuma partnerima, i u slučaju brzog okončanja diskusije i procene, dokument bi mogao da se potpiše u prvoj polovini ove godine u Istambulu", rekao je Huler. Ukazujući na neophodnost što skorijeg otpočinjanja izgradnje gasovoda, Huler je istakao da će taj projekat dati veliki doprinos stvaranju evropske energetske bezbednosti. "Gas se u Evropu za sada doprema sa tri magistralna gasovoda, a obezbediće se i četvrti preko Turske", rekao je turski ministar energetike.

Ukoliko projekat dobije jednoglasnu političku podršku, kao i podršku Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, ostaje "samo" da se obezbedi gas za novu rutu cevovoda.

Najveći i praktično nerešiv problem projekta Nabuko je nestašica gasa, s obzirom da Azerbejdžan i Turkmenistan mogu da obezbede najviše tri milijarde kubnih metara gasa, dok je za aktiviranje projekta neophopdno najmanje 15 milijardi. Iran bi mogao da isporučuje nedostajuće količine, ali ga u tome sprečavaju američke sankcije.

EU ulaže u energetsku stabilnost

Pored toga, predlog Komisije uključuje plan za finansiranje povezivanja gasnih mreža u Evropskoj uniji, vredan jednu milijardu evra, što bi članicama omogućilo bolje međusobno pomaganje tokom kriza u snabdevanju gasom. Planom su, takođe, predviđena davanja za projekte u sektoru eolske energije, u vrednosti od 500 miliona evra, saopštila je Komisija.

Tema povećanja stabilnosti izvora energenata je dospela visoko na listu EU nakon prodora ruskih snaga u leto 2008. na teritoriju Gruzije, u blizini ključnog cevovoda za transport gasa.

Uniju je, dodatno, ovog meseca ponovo šokirao spor oko gasa između Rusije i tranzitne zemlje Ukrajine, usled čega je prekinuto snabdevanje Evrope gasom tokom izuzetno hladnog vremena, radi čega su neke fabrike morale da obustave rad, a građani su se smrzavali jer nisu imali grejanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: