Manji privredni rast Slovačke

Slovačka procenjuje da će je spor oko gasa između Rusije i Ukrajine koštati usporavanja privrednog rasta za jedan do 1,5 odsto.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

18:21

Default images

Slovački ministar finansija Jan Počjatek je upozorio da Evropska komisija u svoju najnoviju prognozu koja potvrđuje da Evropa upada u recesiju nije ukalkulisala štete zbog skoro dvonedeljnog prekida isporuka ruskog gasa preko Ukrajine.

Gasni prinudni odmor u EU je najteže pogodio Bugarsku i upravo Slovačku koja sa 98 odsto zavisi od isporuka ruskog gasa preko Ukrajine.

"Sada sve zavisi od toga u koliko duboku recesiju će upasti naši strani partneri. Brojke su alarmirajuće. Danas se pokazuje ogroman hendikep Slovačke da je toliko zavisna od jedinog sektora - automobilske industrije", kazao je Počjatek.

Zbog nedostatka gasa stale su u Slovačkoj i velike fabrike automobila koje su motor slovačkog privrednog rasta i izvoza, a ionako su u privredi one najteže pogođene globalnom ekonomskom krizom od jeseni i smanjenjem potražnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: