Problematična aktiva bilion evra

Problematična aktiva celokupnog bankarskog sektora u Nemačkoj, prema podacima ministarstva finansija te zemlje, dostiže oko bilion evra.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.01.2009.

09:42

Default images

Dvadeset najvećih nemačkih banaka do sada su otpisale "samo" četvrtinu od ukupne vrednosti takozvane toksične aktive koja dostiže 300 milijardi evra, prema podacima iz izveštaja Bundesbanke i regulatora finansijskog tržišta Bafin.

Ti podaci ukazuju da će nemačke banke biti suočene sa mnogo većim gubicima nego što se očekivalo, ukoliko budu otpisale stvarnu vrednost aktive "pokrivene" američkim rizičnim hipotekama.

Vlada Nemačke je za podršku finansijskom sektoru izdvojila 480 milijardi evra, ali sve više se čuju glasovi da bi bilo neophodno stvoriti banku koja bi na sebe preuzela svu problematičnu bankarsku aktivu u zemlji. Takva banka bi, kako je zamišljeno, trebalo da od novca poreskih obveznika dobije između 150 i 200 milijardi evra.

Nemačka vlada, međutim, taj projekat odbacuje, a od ministra finansija Pera Štajnbrika se moglo čuti da "takav korak ne može da zamisli ni sa ekonomskog, a uopšte ne sa političkog stanovišta".

Najveća evropska privreda je u recesiju ušla u trećem tromesečju minule godine, a ekonomisti su već počeli da upozoravaju da će u 2009. dospeti u minus. Prema statističkim podacima Nemačka je u 2008. ostvarila ekonomski rast na nivou od 1,3 odsto, što je približno polovina u odnosu na rezultate u 2007. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: