Porše odlaže preuzimanje VW?

Nemački proizvođač vozila Porše je smanjio, zbog pogoršanja situacije u autoindustriji, izglede da 2008. preuzme kontrolni paket akcija Folksvagena (VW).

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.11.2008.

08:15

Default images

Izvršni direktor Poršea Vendelin Videking je ipak izjavio da se ne odsustaje od kupovine akcija Folksvagena tokom naredne godine. "Mi i dalje nameravamo da povećamo udeo naših akcija u Folksvagenu na 75 procenata u 2009. godini", naglasio je Videking.

On je rekao da postoje znaci "ozbiljnog usporavanja" u automobilskoj industriji, posebno na američkom tržištu. Isporuke Poršeovih vozila su tokom četiri poslednja meseca smanjene za 15 procenata zbog globalne recesije koja je ugrozila potražnju za sportskim i luksuznim modelima.

Porše je objavio pad zarade za četiri meseca, zaključno sa oktobrom, za 15 procenata u odnosu na isti period minule godine zbog finansijske krize. Kompanija je objavila i da je zaustavila proizvodnju na jedan dan u svojoj glavnoj fabrici i da će obustaviti rad na još sedam radnih dana do kraja januara zbog male potražnje.

Krajem oktobra, Porše je potvrdio da kontroliše 74,1 procenat najvećeg evropskog proizvođača vozila Folksvagena. Porše želi da preuzme kontrolu nad kompanijom koja proizvodi sto hijada skupih sportskih automobila i oko pet miliona ostalih vozila svake godine.

Novi nemački propisi, međutim, i dalje štite Folksvagen od neprijateljskog preuzimanja, pošto je u njima zadržano pravo veta savezne države Donje Saksonije, u čijem je kompanija delimičnom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: