Nastavljen rast na svetskim berzama

Evropski indeksi akcija su i danas nastavili snažno da rastu, nakon jučerašnjeg rekordnog skoka.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2008.

12:02

Default images

Rast cena akcija, započet juče, usledio je posle odluke niza zapadnoevropskih i drugih zemalja u svetu da ulože ukupno više od dve hiljade milijardi evra u stabilizaciju vlastitog i regionalnog finansijskog tržišta.

Najvažniji Panevropski indeks akcija - FTSEurofirst 300, jutros je na indikativnoj berzi u Londonu uvećan četiri procenta, na 974,80 poena. Juče je taj indikator imao najveći ikad zabeležen procentni dnevni skok od 10,1 odsto.

Američki indeksi akcija su noćas takođe, u zaključnoj trgovini, drastično uvećani, a na efektnim berzama širom Azije danas je zabeležen petorpocentni skok tamošnjih tehničkih indikatora.

Najpoznatiji američki indeks akcija, Dau džons je, na primer, noćas u završnoj trgovini na Volstritu uvećan rekordnih 11 odsto, što je bio najveći dnevni porast tog indikatora u istoriji najveće svetske berze za promet hartija od vrednosti, prenela je agencija Blumberg.

Nemačka banka "Helaba" u današnjem saopštenju izražava optimizam oko rešavanja tekuće globalne finansijske krize, pozivajući se na mišljenje tržišnih igrača.
"Tržišni igrači se nadaju da će finansijska kriza biti prevazidjena zahvaljujući obimnom programu pomoći", ističe se u saopštenju nemačke banke.

Akcije banaka koje su prošle sedmice drastično "potonule" danas su, tokom početne trgovine, uvećane u proseku za devet do deset odsto i to bi mogao da bude znak da će se situacija na kreditnom tržištu možda uskoro stabilizovati posle niza potresa koji su se dogodili od početka ove godine.

Hartije škotske "Rojal benk" i francuske "Sosijete ženeral" banke su uvećane više od deset odsto, dok je vrednost akcija svajcarske UBS i engleske "Barkliz" banke porasla oko devet procenata.
Cene nafte su noćas "odskočile", na indikativnoj berzi u Njujorku, oko 2,5 odsto, na više od 83 dolara po barelu, što je odmah podstaklo rast DJ Stok naftno - gasnog indeksa za šest procenata.

Hartije britanske naftne kompanije BP su uvećane sedam odsto, anglo - holandskog "Rojal dač šela" i italijanskog "Eni" - ja - 5,5 procenata, a francuskog "Totala" - 4,5 odsto.

Rast nacionalnih indeksa akcija u Evropi je, takođe, bio značajan. Britanski FTSE 100 je bio u skoku od 4,3 odsto, francuski - CAC 40 - 4,6 a nemački DAX - 3,6 procenata.

Rast i na ruskim berzama

Ruske berze pridružile su se danas azijskim i američkim u skokovima akcija, što je navelo regulatore u Moskvi da suspenuduju trgovanje na jednoj od dve vodeće berze.

Indeks MICEKS (MICEX), berze na kojoj je se obavlja većina ruskog trgovanja, porastao je za 11,2 odsto pre nego što su finansijski regulatori naredili da se poslovi prekinu na jedan sat. Indeks RTS dobio je 6,4 procenata u vrednosti.

Skok je usledio uprkos jučerasnjem oštrom padu cena jeftinijih vrsta nafte i obnovljenim borbama za kontrolu nad najvećim svetskim rudnikom nikla.

Svetska finansijska kriza, petodnevi rat za Gruzijom u avgustu i pad cena sirovina učinili su da rusko tržište bude jedno sa najgorim učinkom u svetu.

Indeks RTS je za više od 65 odsto niži u odnosu na maj, dok su akcije MICEKS-a izgubile 64 procenta vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: