Delta i Nortvest uskoro aviogigant?

Akcionari rivalskih američkih aviokompanija "Delta erlajnz" i "Nortvest erlajnz" ogromnom većinom glasova odobrili su udruživanje ta dva velika prevoznika.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.09.2008.

14:05

Default images

Nakon pregovora koji su trajali više meseci, stvorili su se uslovi za formiranje jedne od najvećih svetskih kompanija u oblasti avionskog prevoza, objavile su svetske novinske agencije.

"Nortvest" je saopštio da je više od 98 odsto akcionara dalo poršku sporazumu o udruživanju na vanrednom sastanku u Njujorku, dok su se akcionari "Delte" izjašnjavali juče u sedištu kompanije u Atlanti.

Konačnu odluku o povezivanju dva avio-giganta trebalo bi da donesu nadležni organi američkog ministarstva pravde zaduženi za konkurentnost, najkasnije do sredine novembra.

Kompanije su odlučile da ukupnom transakcijom od oko pet milijardi dolara formiraju najveću aviokompaniju na svetu, tako što će "Delta" preuzeti "Nortvest", ulaganjem vlastitih akcija u iznosu od 2,65 milijardi dolara.

Vrednost te transakcije, bazirane na razmeni svake "Nortvestove" deonice za 1,25 "Deltinih" akcija, pala je za 24 odsto, sa 3,63 milijarde dolara, nakon što je 14. aprila objavljeno da su počeli pregovori o preuzimanju.

Kombinacijom "Delte", trećeg najvećeg američkog prevoznika i "Nortvesta" koji se nalazi na šestom mestu po obimu prevoza, dobiće se moćna kompanija koja će nadmašiti "Ameriken erlajnz", na mestu najvećeg prevoznika na svetu, sa godišnjim prihodom od oko 35 milijardi dolara, 800 aviona i 75 hiljada zaposlenih.

Nova aviokompanija zadržaće naziv "Delta", a njen direktor biće Ričard Anderson, koji se sada nalazi na čelu "Delte".

Dve kompanije veruju da će udruživanjem obezbediti novi prihod i uštede od oko milijardu dolara, a da pri tom neće zatvoriti nijedan od svojih saobraćajnih centara. "Delta" veruje da će udruživanjem uštedeti 74 odsto sve skupljeg goriva u narednih 12 meseci.
"Delta" i "Nortvest" zajedno će kontrolisati oko 25 procenata američkog avionskog prevoza, procenjuju analtičari koji navode da su dve kompanije zajedno sa regionalnim partnerima lane prevezle 176 miliona putnika.

"Delta", koja je pre godinu dana izbegla bankrot, održava redovne linije ka Evropi i Latinskoj Americi, dok "Nortvest" leti na azijskim rutama, pre svega za Japan.

Čitava finansijska konstrukcija trebalo bi da se obavi do kraja godine, izjavio je Anderson.

Akcionari su, takođe, odobrili plan podele deonica tako što će 15 odsto akcija nove kompanije biti u rukama zaposlenih, rukovodstvo će dobiti 3,5 odsto hartija od vrednosti, a zadržaće se još 1,5 odsto akcija za novi menadžment.

Predviđeno je i da piloti "Delte" dobiju 3,5, a "Nortvesta" 2,4 odsto akcija.

Odluka o udruživanju dva velika prevoznika doneta je u trenutku kada američke aviokompanije trpe velike gubitke, zbog čega su prinuđene na oštre mere štednje, a neke su i bankrotirale.

"Delta", "Nortvest" i drugi američki prevoznici ukinuli su 26 hiljada radnih mesta i prizemile 460 aviona, čime su ove godine smanjili domaće kapacitete za oko 10 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: