GM zatvara četiri fabrike vozila

Američki "Dženeral motors" (GM) je odlučio je da zatvori četiri fabrike za izradu kamiona i sportsko-terenskih vozila u SAD, Kanadi i Meksiku.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.06.2008.

16:42

Default images

Kompanija je istovremeno najavila početak proizvodnje manjih automobila, niže potrošnje goriva, i dodala da namerava da proda ili da drastično rekonstruiše popularni "hamer", jednog od najvećih potrošača benzina na američkim drumovima.

Odbor direktora GM odobrio je proizvodnju novog manjeg automobila robne marke Ševrolet u fabrici u Ohaju i električnog automobila "ševi volt" u Detroitu.

Direktor GM Rik Vagoner objavio je da će biti zatvorene fabrike u Ošavi u Kanadi, Morenu i Džejnsvilu u SAD i Toluki u Meksiku. Najveći proizvođač automobila na svetu navodi da su donete odluke "agresivan odgovor na sve veću potražnju za vozilima manje potrošnje goriva i na ekonomske i tržišne izazove u Severnoj Americi".

Analitičari, na koje se pozivaju agencije, podsećaju da je kompanija u Detroitu preduzela veći broj mera koje su u nizu usvajane još od 2005. godine, a imaju za cilj prilagodjavanje zahtevima potrošača koji se, uz sve skuplji benzin, orjentišu na manje automobile.

GM je izgubio 3,3 milijarde dolara u prvom tromesečju ove godine, a prodaja u maju bila je niža za čak 28 odsto u odnosu na isti lanjski mesec. Ukupan gubitak u poslednje tri godine premašio je 51 milijardu dolara. Računa se da će se zatvaranjem četiri pogona uštedeti milijarda dolara do 2010. godine.

Zatvaranje pogona ugroziće oko deset hiljada radnika, uključujući 1.800 njih koji su radili u Džejsvilu, najstarijoj GM-ovoj fabrici, u kojoj je prvi kompanijin automobil izašao s montažne trake 1923. godine.

Odluke američkog auto-giganta su najdramatičnija reakcija do sada na vrtoglav rast cene goriva, koji je prinudio Amerikance da napuste dugogodišnju ljubav prema jakim sportsko-terenskim vozilima, velikim potrošačima goriva i da se preorjentišu na manja, mnogo ekonomičnija vozila.

GM je saopštio da je prošlog meseca isporučio oko 272 hiljade vozila, u poređenju sa 376 hiljada u maju minule godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: