SAS naplaćuje dodatak za gorivo

Skandinavski avioprevoznik SAS je uveo doplatu na karte zbog stalnih poskupljenja goriva.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.05.2008.

13:49

Default images

Putnici na domaćim linijama plaćaće dodatak za gorivo u iznosu od 10 evra, dok će na letovima do ostalih evropskih destinacija doplata iznositi 15 evra, prenela je agencija DPA.

Izvršni direktor Mats Janson (Jansson) je, predstavljajući kvartalne rezultate poslovanja SAS-a, kada je izneto da je kompanija ostvarila gubitak od 104 miliona evra pre izmirenja poreskih obaveza, istakao da je dodatak na gorivo postao neophodan. On je rekao i da je gubitak veći nego što se očekivalo, zbog skoka cene goriva i konkurencije diskontnih aviokompanija.

SAS, zajednička kompanija Švedske, Norveške i Danske, takođe je saopštila da će otpustiti oko hiljadu, od ukupno 25.500 zaposlenih i smanjiti flotu aviona za pet odsto, odnosno 11 aviona.

Janson je najavio širenje ranije usvojenog progarama restrukturisanja i naglasio da je situacija u avionskom prevozu "ozbiljna." Zbog toga je neophodno da se napravi zaokret u poslovanju i obezbeđivanju prihoda, dodao je on, preneo je "Juronjuz".

SAS se nada da će ove godine, doslednim sprovođenjem programa stabilizacije, uštedeti 120 miliona evra.

Novom strategijom izlaska iz krize predviđa se ukidanje jednog broja radnih mesta - pilota, zemaljskog osoblja i mehaničara - na čemu će uprava kompanije istrajati, uproks činjenici da se tom programu protive sindikati.

Cena goriva je za poslednjih godinu dana porasla za 70 odsto, ali su troškovi bili nešto manji zbog slabljenja dolara, navedeno je u saopštenju SAS-a.

Vlade Norveške, Švedske i Danske poseduju 50 odsto akcija SAS-a, a ostatak pripada privatnim akcionarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: