Kina do 2050. energetski lider

Kina će do 2050. godine postati jedna od vodeća zemalja u svetu po energetskoj efikasnosti.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2008.

08:55

Default images

Efikasnost će se uvećati, jer će Kina značajan deo svojih potreba za energijom podmirivati razvijanjem atomske energetike i obnovljivih izvora energije, objavio je pekinški dnevnik na engleskom jeziku "Čajna dejli".

Pozivajući se na izjavu zamenika predsednika kineskog parlamenta Lu Junsjana, list navodi da će kineska vlada izraditi poseban "vozni red" razvoja nacionalne energetike.

Lu, koji obavlja i funkciju predsednika Kineske akademije nauka, navodi da će se, prema njegovoj računici, oko 30 odsto energetskih potreba zemlje, do sredine ovog veka, podmirivati proizvodnjom u domaćim atomskim centralama, a da će se udeo obnovljivih energetskih izvora u ukupnoj kineskoj potrošsnji energije uvećati na oko 25 odsto.

Analiza koji su sačinili stručnjaci kineskog Državnog komiteta za razvoj i reforme pokazuje da će se godišnja potražnja uglja u Kini u doglednoj budućnosti uvećati na oko 3,1 milijardu tona, što je približno sto miliona tona više nego što je donedavno prognozirano.

Visoki funkcioner Komiteta je izjavio da je vlada zbog rešavanja navedenih problema i radi osiguranja nacionalne energetske bezbednosti, osnovala Državnu energetsku upravu, sa zadatkom da usmerava ukupan razvoj energetike u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: