Rast stranih investicija u Africi

Posle Indije i Kine, u Africi sve više ulažu arapske zemlje iz Azije, pa su u Senegalu arapski investitori potisnuli Evropljane

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.03.2008.

09:09

Default images

Obim direktnih stranih investicija u Afriku se udvostručio od 2004. do 2006. godine, kada je dostignuto rekordnih 36 milijardi dolara, a tendencija povećanih ulaganja, čije je obeležje sve veći priliv para iz azijskih i arapskih zemalja, nastavljen je i lane.

Polovina pomenute sume, oko 18 milijardi dolara, stigla je iz Azije, čije su velike firme na "crnom kontinentu" angažovane u vrlo širokoj lepezi poslov - od usluga i banaka, do telekomunikacija i saobraćaja. Povećan pristup azijskih i arapskih kompanija Africi posledica je njihove spremnosti da više od evropskih i američkih firmi prihvate rizik, kažu analitičari i političari.

Od 2005. godine kuvajtski Zain je potrošio deset milijardi dolara da bi postao treći po veličini operater mobilne telefonije na afričkom kontinentu, prisutan u 15 zemalja i sa dobrim izgledima za dalje širenje.

"Suočeni s konkurencijom iz Zaliva, evropski operateri, poput Vodafona i francuskog Telekoma, shvatili su da u Africi moraju da budu mnogo agresivniji", kažu analitičari.

Trenutno, Saudijska Arabija popravlja puteve u senegalskoj prestonici Dakaru, Iran je najavio izgradnju rafinerije i fabrike automobila, a Kuvajt gradi lanac luksuznih hotela u toj zemlji.

Za Afrikance je od posebnog značaja prodor kapitala iz Kine, jer je reč o zemlji koja beleži ubrzan ekonomski razvoj, obeležen i efikasnim plasmanima po svetu. Kina je u Afriku dosad investirala više od 35 milijardi dolara, dok je vrednost zajedničkih poslova mnogo veća.

Pre Kine, značajan prodor u Afriku je ostvarila Indija, a sada to čine arapske zemlje iz Azije, osnažene stalnim skokom cene nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: