Pežo-Sitroen gradi fabriku u Rusiji

Francuske udružene kompanije Pežo-Sitroen uložiće 300 miliona evra u podizanje fabrike automobila u regionu Kaluga, u Rusiji.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

09:21

Default images

Ugovor o izgradnji fabrike u Kalugi, na oko 155 kilometara jugozapadno od Moskve, koja bi trebalo da proradi do 2010. godine, potpisan je u utorak u prisustvu francuskih i ruskih zvaničnika, preneli su ruski mediji.

Fransuska agencija AFP navodi da će se u novoj fabrici u početku proizvoditi oko 75.000 kola srednje klase godišnje i ističe da je najnoviji ugovor deo snažne ekspanzije svetskih proizvođača automobila na rusko tržište.

Takođe francuska kompanija "Reno" je prošlog meseca objavila veliki ugovor o kupovini ruskog preduzeća "Avtovaz", dok je nemački "Folksvagen" nedavno počeo izgradnju fabrike automobila takođe u Kalugi.

Ruski mediji ističu da "Pežo-Sitroen" pregovara i s japanskim "Micubišijem", s kojim već ima ugovor o saradnji, o montaži japanskih modela u budućoj fabrici.

Region Kaluga u centralnoj Rusiji, postaće, kako se očekuje, najveći centar automobilske indusrije u Rusiji, gde će posao naći oko 50.000 radnika.

Prošlog meseca "Pežo" je saopštio da se nada da će u Rusiji prodavati 100.000 vozila u 2010. godini, a da će ta cifra kasnije premašiti 300.000.

Švedski "Volvo" je prošle godine potpisao sporazum o gradnji fabrike kamiona u Kalugi, gde očekuje da će proizvoditi 10.000 kamiona robne marke "Volvo" i 5.000 "Renoovih" kamiona godišnje. Kompanija će u taj projekat uloziti 100 miliona evra.

Japanska "Tojota" je otvorila novi pogon u Sankt Peterburgu prošlog meseca, u nameri da u njemu kroz dve godine proizvodi 50.000 vozila godišnje, a očekuje da će uspeti da poveća proizvodnju i na 300.000 komada.

Rusija je minule godine imala rekordan rast tržišta automobila od čak 20 procenata. U 2007. godini je ostvaren i najveći uvoz automobila svetskih proizvođača, dok je zabeležen pad prodaje domaćih kompanija za oko pet odsto. Prodaja vozila inostranih proizvođača koji su automobile montirali u ruskim pogonima, skočila je čak 57 odsto.

Prošle godine je u fabrikama inostranih kompanija na teritoriji Rusije proizvedeno oko 288.500 vozila, izjavila je ministar za privredni razvoj i trgovinu Elvira Nabiulina agenciji Itar-Taš.

Ono što je za proizvođače mnogo važnije, jeste da se povećava suma novca koju Rusi izdvajaju za nabavku vozila. Lane je, u odnosu na prethodnu godinu, prodato 35 odsto vozila više, ali je za 67 procenata povećana suma izdvojena za kupovinu automobila, na oko 53 milijarde dolara.

"To potvrđuje da je reč o ogromnom tržištu", izjavio je analitičar "PrajsvoterhausKupersa" Stenli Rut i podsetio da je koliko 2002. godine, ukupno rusko tržište automobila vredelo svega oko 10 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: