ROM: Ispituje se prodaja Krajove

Evropska komisija ispituje prodaju rumunske "Automobile Krajove" američkoj kompaniji "Ford".

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.10.2007.

08:38

Default images

Evropska komisija traži od Rumunije (ROM) da joj u roku od 30 dana dostavi podatke o državnoj pomoći u privatizaciji kompanije Automobile Krajova, prenosi rumunska novinska agencija Mediafaks.

Evropska komisija zahteva, takođe, da rumunske vlasti zaustave "realizaciju zaključenog ugovora o privatizaciji sa američkom kompanijom Ford".

Komisija ima ozbiljne sumnje u vezi sa tim da li je privatizacija izvedena sa ili bez državnih subvencija, i da li je državna pomoć tada bila u skladu sa pravilima zajedničkog tržišta EU.

"Šta više, pošto ta pomoć nije bila saopštena Komisiji, znači da je ilegalna", navodi se u dokumentu iz Brisela.

Evropski zvaničnici ukazuju da je Rumunija, i pored toga što su uputili više pisama u kojima su "imperativno tražili" da rumunske vlasti eliminišu sva uslovljavanja u ugovoru i da informišu Brisel o detaljima ugovora, nastavila proces licitacije i potpisala ugovor o prodaji Automobile Krajova kompaniji Ford.

U slučaju da Evropska komisija konstatuje da državna pomoć koju pružaju rumunske vlasti nije u skladu sa principima zajedničkog tržišta EU, Komisija će odlučiti da Rumunija treba da ozvaniči subvencije kompaniji Automobile Krajova i da eventualno poništi ugovor sa Fordom i organizuje novu licitaciju.

Evropska komisija ocenjuje da bi Rumunija mogla da dobije bolju ponudu od one koju nudi kompanija Ford, ako bi svim učesnicima na licitaciji pružila detalje o otpisu dugova preduzeću Automobile Krajova.

Ugovor sa kompanijom Ford o prodaji 72,4 odsto kapitala Automobile Krajova za 57 miliona evra potpisan je u septembru. Ford nije preuzeo celu kompaniju Automobile Krajova, već samo fabriku automobila i zemljište koje joj pripada.

Ford se ugovorom obavezuje da do 2012. godine uloži u Automobile Krajova milijardu evra, da proizvodi godišnje 300.000 automobila i lansira dva nova modela. Takođe i da 90 odsto automobila i 75 odsto motora proizvedenih u Rumuniji izveze.

Ford se takođe angažuje kako bi udvostručio broj zaposlenih u Automobile Krajova.

Premijer Kalin Popesku Taričeanu je više puta naglasio da prodaja Automobile Krajova kompaniji Ford nije toliko značajna zbog sume koja se dobija, već "ima ogroman značaj zbog toga što će Rumunija da uđe u porodicu velikih proizvođaća automobila".

Istaknuti ekonomista, bivši rumunski ministar finansija Danijel Dajanu je nedavno rekao "da je veliki broj zemalja nezadovoljan ulaskom Rumunije u klub proizvođaća automobila".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: