Posledice finansijske krize osetne

Posledice krize, koja je ovog leta pogodila svetske finansijske berze, još bi mogle da se osete, kaže Karuana.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.10.2007.

11:29

Default images

Direktor odeljenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za monetarna pitanja i tržište kapitala Haime Karuana (Jaime Caruana) je, predstavljajući najnoviji izveštaj MMF o finansijskoj stabilnosti u svetu, rekao da je letošnja kriza na globalnim berzama ličila na stanje teško bolesnog pacijenta koji se nalazi u "reanimacionom odeljenju".

Takvo stanje je, prema mišljenju Karuane, potrajalo do sredine prošlog meseca. "Verujem da i sadašnja situacija sadrži određene elemente neizvesnosti i zbog toga se kretanja na globalnim finansijskim tržištima moraju pažljivo pratiti", upozorio je ekspert MMF.

"Dobra vest je u tome što je ova kriza praćena solidnim globalnim ekonomskim rastom, posebno u zemljama sa brzo razvijajućom ekonomijom", kazao je Karuana i podsetio da se nestabilnost sa američkog tržišta hipotekarnih zajmova prenela na finansijska tržišta potkraj jula, da bi se u avgustu još više pojačala.

On je podsetio i na veoma važnu i pozitivnu ulogu najvećih centralnih banaka i drugih vodećih finansijskih institucija koje su pravovremenim tržišnim intervencijama sprečile dalje razbuktavanje krize i mnogo teže posledice po svetsku ekonomiju. Prevazilaženje posledica letošnjih velikih potresa na globalnom novčanom i kreditnom tržištu potrajaće, u svakom slučaju, duže nego što se prvobitno mislilo, kaže ekspert MMF.

Očekuje se, kako predviđa Karuana, i smanjenje cena akcija, ali u manjem obimu nego što se to dogodilo u periodu najžešćih potresa.

Treba računati, osim toga, na pritisak koji će i dalje trajati na međunarodnom međubankarskom tržištu zajmova, što će uticati na smanjenje ukupnih kreditnih suma i veće troškove zaduživanja, ističe Karuana.

Pre eksperta MMF, na istu temu se oglasio i američki ministar finansija Henri Polson, koji je takođe upozorio da veliki poresi na tržištu hipotekarnih zajmova u SAD ostaju i dalje "suštinska opasnost" za ekonomsku stabilnost i privredni rast u njegovoj zemlji.

Nestabilnost se neće završiti "tako brzo", kako su se nadali predstavnici vlasti, ukazao je Polson i zaključio da će kriza, koja je letos teško pogodila američko tržište podprvoklasnih zajmova za stanogradnju, ne samo ove, već i naredne godine "negativno uticati na ekonomiju, tržište kapitala i položaj mnogih vlasnika kuća i stanova u SAD".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: