Poskupljuje hrana u Evropi

Potrošači u celoj Evropi suočeni su sa sve većim izdacima za hranu.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2007.

20:41

Default images

Razlog je nagli rast cena poljoprivrednih sirovina koji navodi proizvođače da povećane troškove prenesu na cene robe, što neće uspeti da spreče ni veliki trgovinski lanci, ocenili su analitičari u anketi agencije Rojters.

Cena pšenice od aprila je povećana 50 odsto, posebno zbog bojazni od lošeg ovogodišnjeg roda. To se projektovalo u znatno poskupljenje mleka i mlečnih poizvoda, jer je ishrana stoke u velikoj meri bazirana na proizvodima od žita.

Većina prehrambenih koncerna kao što su "Danon" (Danone), "Nestle", "Junilever" (Unilever) i "Kadberi" (Cadbury)  procenjuje da će potrošači ove godine hranu plaćati od 1,5 do 2,5 odsto više.

Vodećim kompanijama za proizvodnju hrane ne preti kriza, ali će biti prinuđene da povećavaju cene. To su prethodne tri godine uspevale da izbegnu, iako su cene poljoprivrednih proizvoda bile na uzlaznoj putanji, ukazuju analitičari.

Ekonomisti se pribojavaju da bi dugoročni rast cena sirovina mogao da ima negativan uticaj na inflaciju, koja se od decenije devedesetih godina zahvaljujući globalizaciji drži pod kontrolom.

Opasnost od inflacije zapretila je Nemačkoj, gde su junu povećane cene mleka za više od 10 odsto, a prošle sedmice Udruženje proizvođača mleka je upozorilo da će cene mlečnih proizvoda, zbog skupe stočne hrane, morati da porastu čak 50 procenata.

U češkim prodavnicama cena mleka je dostigla najviši nivo u poslednjih osam godina. Proizvođačima se više isplati da izvoze mleko u prahu, koje je na evropskom tržištu od početka godine poskupelo 40 odsto.

Na rast cena prehrambenih proizvoda utiču i nedavne poplave u Britaniji. Cene rastu i u zemljama srednje Evrope. Poskupljenje su već najavili poljski pekari, jer je cena brašna porasla 15 odsto, uz očekivai dalji rast.

U Mađarskoj, kao posledica suša udvostručena je cene žitarica u odnosu na prošlu godinu, a proizvođači mesa u toj zemlji su upozorili da će zbog rastućih troškova za stočnu hranu meso poskupeti 15 do 30 odsto.

Rast cena je, pored lošeg roda, uslovljen i snažnim rastom tražnje žitarica koje se koriste kao biogorivo i u Evropi i u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: