Pet zanimanja budućnosti

Iako zvuče kao zanimanja iz naučno-fantastičnog filma, zanimanja budućnosti su već danas veoma unosna.

Svet

Izvor: business.hr

Subota, 12.05.2007.

12:58

Default images

Programer robota, analitičar bolesti i menadžer informacijama možda zvuče kao zanimanja iz naučno-fantastičnog filma, ali već danas postoje ljudi kojima je to posao i koji zarađuju stotine hiljada dolara godišnje. U bliskoj budućnosti, ta zanimanja će biti još unosnija i traženija.

Razvoj tehnologije i promene u društvu danas brže nego ikad pre otvaraju potrebu za zanimanjima o kojima smo pre mogli samo sanjati.

Poslovni magazin “Business 2.0” sastavio je lestvicu od pet zanimanja koja će se u bliskoj budućnosti donositi najviše zarade, a pritom nisu izmišljali poslove koji bi jednog dana možda mogli biti potrebni nego su za svako od zanimanja pronašli nekoga ko se time već bavi.  Radi se uglavnom o mladim ljudima koji su se specijalizirali na uskom i zanemarenom području postojeće konvencionalne struke. 

Endi Tatem je inženjer tehničkih nauka, ali ipak se specijalizovao za globalno praćenje bolesti. Endi proučava satelitske snimke i razvija svojevrsne mape prognoza gde bi se sledeće mogla pojaviti i širiti malerija ili slična epidemija.  Očekivana zarada na ovom području kreće se od 40 do 150 hiljada dolara godišnje. 

Programer robota sledeće je zanimanje budućnosti, a oni koji se bave tim poslom uglavnom rade na projektovanju i programiranju tzv. industrijskih robota koji već danas u mnogim fabrikama, npr. automobila, zamenjuju desetine radnika.  

Nije teško prognozirati da će proizvodnja sve više robotizovati, kao I da će oni koji se specijalizujju za upravljanje tim robotima biti itekako traženi. 

Informacioni inženjer je osoba koja organizuje baze podataka i upravlja njima, a potrebnem je gotovo svim kompanijama, posebno onim okrenutim poslovanju na internetu.  

Najunosniji posao na spisku, sa procenjenom zaradom od 200 pa do čak 800 hiljada dolara godišnje, je „radijacioni” hirurg, odnosno uglavnom onkolog. Onkolozi se već sad u Americi specijalizuju za lečenje sofisticiranim i naprednim aparatima za zračenje, koje itekako skupo naplaćuju, a konkurencija nije velika. 

Najčudnije od zanimanja budućnosti je advokat u „Second Life”-u, virtualnoj zajednici koja simulira stvarni život. Visinu zarade je još nemoguće proceniti, ali analitičari „Businessa 2.0” procenjuju to kao ne tako loš izbor karijere za budućnost.  

Teza im nije bez argumenata jer je navodno čak 250 hiljada od oko dva miliona članova „Second Life” tamo kako bi zaradilo novac i bavilo se preduzetništvom. Uglavnom prodaju i kupuju virtualne nekretnine, a ta zajednica po svemu imitira život tako da su neki tamo otvorili i firme ili prodaju svoje usluge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: