Aeroflot kupuje akcije Alitalije

Ruski Aeroflot je iznenada izbio u prvi plan kao glavni kandidat za kupovinu deonica italijanske vlade u Alitaliji.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2007.

15:17

Default images

Italijansko ministarstvo privrede je saopštilo da je ruska grupacija, u saradnji sa italijanskom bankom Unikredit, jedan od tri ponuđača koji su ušli u drugu fazu privatizacionog procesa u Alitaliji. Aeroflot drži 95 procenata konzorcijuma, a Unikredit prostalih pet odsto.

Zamenik generalnog direktora Aeroflota Lav Košljakov je potvrdio da je kompanija učestvovala u nadmetanju, ali je odbio da komentariše detalje ponude.

Drugi ponuđač je konzorcijum koga čine italijanska Mediobanka, investicioni fond Teksas-Pacifik, koji je zainteresovan i za španskog prevoznika Iberiju, i privatni investiori Metlin Peterson, dok je treći učesnik u nadmetanju akcionarsko društvo AP Holding Karla Totoa, vlasnika italijanske aviokompanije ErOne. Italijanska vlada, koja želi da privatizuje prezaduženu Alitaliju, drži 49,9 procenata kompanije i planira da proda najmanje 39,9 odsto akcija, što bi kasnije obavezalo kupca da izađe sa ponudom za otkup preostalih deonica.
Alitalija italijanskoj vladi godinama donosi gubitke
Kandidati za kupovinu dela akcija Alitalije mogu da do 16. aprila dostave preliminarnu ponudu, koja mora da sadrži i poslovni plan. Prema uslovima prodaje koje je postavila vlada, ponuđači moraju da garantuju da će Alitalija zadržati italijanski identitet u perodu od najmanje osam godina.

Akcije Alitalije su skočile nakon što je italijansko ministarstvo privrede objavilo detalje o učesnicima u procesu privatizacije, pa su na zatvaranju berze deonice Alitalije vredele 5,3 odsto više nego prethodnog dana. Alitalija je objavila gubitak, pre izmirenja poreza, od 405 miliona u 2006. godini, tvrdeći da glavni uzrok lošeg poslovanja leži u visokim cenama goriva, konkurenciji jeftinih prevoznika i u štrajkovima koji često potresaju kompaniju.

Analitičari su podeljeni oko sudbine aviokompanije. Jedni tvrde da su ruski i italijanski partneri "najbolje moguće rešenje", dok mnogi upozoravaju da postoji rizik političkog uplitanja ukoliko Alitalija ode u ruke inostranog kupca.

Aeroflot, koji je 51 odsto u državnom vlasništvu, zajedno sa svojim filijalama, preveze godišnje prosečno devet miliona putnika ili četvrtinu Rusa koji putuju avionima. Kompanija kontroliše 51 odsto međunarodnih i 12 odsto domaćih linija i leti ka 47 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: