Teksas-Pacifik preuzima Iberiju?

Američka finansijska grupacija Teksas-Pacifik razmatra 3,4 milijarde evra vrednu ponudu za preuzimanje španske aviokompanije.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 02.04.2007.

15:15

Default images

Teksas-Pacifik razmatra mogućnost da izdvoji 3,60 evra u kešu za svaku akciju Iberije, što je manje od vrednosti od četiri evra, koju su one dostigle na zatvaranju berze u četvrtak.

Američka grupacija je u petak saopštila da će tokom narednih 30 radnih dana analizirati informacije o Iberiji i izaći sa ponudom desetak dana posle tog roka, a u španskoj kompaniji je saopšteno da će se odbor direktora kompanije sastati uskoro kako bi razmotrio zahtev američke grupe.

Teksas-Pacifik, koji upravlja fondom od 30 milijardi dolara, poseduje akcije u američkoj aviokompaniji Kontinental erlajnz, a zainteresovan je i za preuzimanje deonica Alitalije i australijskog prevoznika Kvantas.

Glasine o mogućem preuzimanju Iberije i nagađanja da se među mogućim kupcima nalaze nemačka Lufthanza i Britiš ervejz, doprinele su da akcije španskog prevoznika porastu ove godine za čak 45 procenata.

Finansijski direktor Lufthanze, Stefan Gemkov, je potvrdio da nemački prevoznik razmatra preuzimanje Iberije, ali da za sada nema nikakvih pregovora. Ujedinjenjem Lufthanze i Iberije formirala bi se kompanija vredna 12,8 milijardi evra, koja bi sa oko 70 miliona putnika godišnje bila ravna konkurentskom Er Fransu i KLM-u.

Lufthanza obnavlja letove ka Albaniji

Tirana - Nemačka Lufthanza će obnoviti letove ka Albaniji posle 11 godina prekida. Lufthanza, koja je obustavila letove ka Tirani 1996. godine, uvešće dva leta dnevno između Minhena i Tirane, koristeći avone kanadske kompanije Bombardijer, sa 80 sedišta.

Povratna karta će koštati oko 150 evra, a ukupna cena puta, uključujući sve takse i nadoknade za gorivo, biće 224 evra.

Početkom ovog meseca, međunarodni aerodorom "Majka Teraza" u Tirani dobio je novi putnički i terminal za prevoz tereta i obnovljenih 6,5 kilometara puta ka Tirani, u šta je nemačko-američki konzorcijum uložio 50 miliona evra, na osnovu ugovora o koncesiji i pravu na upravljanje tokom 20 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: