Buš ukida subvencije farmerima

Hiljade najbogatijih američkih farmera izgubiće državne subvencije na osnovu plana administracije o zauzdavanju troškova.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.02.2007.

14:16

Default images

Novi predlozi vlade smanjiće troškove produkcije hrane za 18 milijardi dolara u narednih pet godina i izraz su Bušove zamisli o novom zakonu o poljoprivredi, kao sistemu podrške koji će štititi prihode farmi i koji će cene hrane održavati stabilnim.

Svako ko zarađuje više od 200 hiljada dolara u prilagođenim bruto primanjima biće isključen iz državnih isplata farmama. Takvi proizvođači, njih oko 80 hiljada, nalaze se među 2,8 odsto Amerikanaca sa vrha poreske liste, a jedan od ciljeva plana je eliminacija "odsutnih vlasnika" sa viškom novca koji pokušavaju da se sklone u poljoprivredu.

Za sve kojima državne dotacije ostaju dostupne, granica isplata će i dalje biti 360 hiljada dolara, a biće i dalje načina da neki dobiju milione dolara iznad limita. Većina isplata ide proizvođačima pet glavnih kultura - kukuruza, soje, pšenice, pirinča i pamuka.

U svemu, plan nije radikalno udaljavanje od postojećeg programa za čiji se opstanak bore Demokrati i vodeće grupacije farmera.

EU nezadovoljna predlogom SAD

Sukob oko subvencija odlaže sprovoðenje sporazuma iz Dohe
Brisel - Predlog novog zakona o farmama vlade SAD ne ide dovoljno daleko u smanjenju državnih dotacija domaćoj poljoprivredi da bi doprineo uspešnom ishodu svetskih pregovora o liberalizaciji trgovine, objavila je Evropska komisija.

"Da bi imali uspešan ishod runde iz Dohe, SAD će morati da predlože daleko ambicioznije smanjenje subvencija farmerima", rekao je u Briselu predstavnik za poljoprivredu Evropske unije.

Američka vlada je objavila plan koji treba da zašititi poljoprivredne subvencije od sudskih tužbi, tako što je smanjila deo od 87 milijardi dolara koji namerava da potroši u sledećoj deceniji u programe pomoći farmerima za koje se nada da neće kršiti pravila Svetske trgovinske organizacije, ali u EU smatraju da "ključni sporni programi vlade SAD za mlečne proizvode i šećer ostaju praktično netaknuti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: