Privatizacija državnih lutrija

Čikago i Indijana su nedavno zaradili milijarde dolara prodajom dozvola privatnim kompanijama da dugoročno napaćuju putarine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2007.

14:21

Default images

I američka država Ilinois je učinila prvi korak ka prodaji državnog lutrijskog sistema, u nadi da će inkasirati čak 10 milijardi dolara od ulagača koji će postati vlasnici monopola onoga što bi moglo da se pretvori u najveći džekpot do sada, piše "Njujork tajms" (The New York Times).

Prodaja, do koje bi moglo da dođe početkom proleća, ne bi bila prva privatizacija javnog vlasništva.

Ali, predložena prodaja lutrije gotovo sigurno će biti jedna od najvećih privatizacija nekog programa kojim upravlja država i izaziva zabrinutost da države, od kojih su neke kritično kratke sa parama, prodaju vrednu imovinu koja bi inače bila sigurni i stalni izvor prihoda.

Prema predloženoj prodaji, Ilinois će dobiti jednokratnu uplatu od više milijardi dolara, a novi vlasnici lutrije sav prihod za 75 godina.

Zvaničnici Ilinoisa kažu da će lutrija, koja je prošle godine ubrala prihod od oko dve milijarde dolara i profit od 630 miliona, dati ovoj delatnosti poslovni i tehnološki podsticaj koji vlada ne može da pruži.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: