Moguć dogovor Rusije i Belorusije

Zamenik premijera Belorusije Vladimir Semaško doputovao je u Moskvu na razgovore o ceni ruskog gasa.

Svet

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 31.12.2006.

14:10

Default images

Dogovor bi rešio spor koji preti da dovede i do prekida isporuka gasa do zapadnoevropskih zemalja 1. januara.

Ruski "Gazprom" saopštio je da će obustaviti isporuke gasa Belorusiji, ako se ne postigne dogovor oko njegove cene, dok je Minsk zapretio da će u tom slučaju zaustaviti protok ruskog gasa koji ide ka zapadnoj Evropi.

Oko 20 odsto ruskog gasa za zapadnu Evropu prolazi kroz Belorusiju. Sličan spor "Gazproma" i Ukrajine, kroz koju ka zapadnoj Evropi ide 80 procenata ruskog gasa, pre godinu dana nakratko je prekinuo isporuke gasa u Evropu.

Beloruski ministar za energiju Oleksander Ozerec je ocenio da postoje realni izgledi da Semaško danas potpiše dogovor u glavnom gradu Rusije. Ozerec je ipak rekao da će, ako dogovor ne bude postignut do 1. januara i ako "Gazprom" prekine isporuke gasa Belorusiji, Minsk onesposobiti gasovod Jamal-Evropa kojim ruski gas prolazi kroz Belorusiju za Evropu.

"U slučaju da se prekinu isporuke gasa u Belorusiju, mi ćemo isključiti struju kompresorskoj stanici na gasovodu Jamal-Evropa", rekao je Ozerec. Isključenje struje pumpnoj stanici bi zaustavilo protok gasa.

"Gasprom" nastoji da niže cene gasa za bivše sovjetske republike približi tržišnim cenama. Ova firma traži da Belorusija plaća najmanje 100 dolara po 1.000 kubnih metara gasa od 2007. godine, za razliku od 46 dolara koliko sada plaća.

Beloruski zvaničnici saopštili su juče da su sa ruskom državnom naftnom kompanijom "Gazprom" postigli dogovor o ceni prirodnog gasa u 2007. godini, ali su predstavnici ruske kompanije negirali da postoji saglasnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: