"Bum" nemačke privrede

Nemačka privreda doživljava najveći bum od 1990. godine, a indeks poslovne klime dostigao je vrednost od 108,7 poena.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 20.12.2006.

11:19

Default images

Indeks poslovne klime, koji objavljuje Ifo-Institut iz Minhena, jedan je od najvažnijih pokazatelja razvoja konjunkture u Nemačkoj.

U decembru je 7.000 preduzeća učestvovalo u anketi na osnovu koje se izračunava indeks poslovne klime. Privrednici vrednuju kako trenutnu privrednu situaciju, tako i izglede za narednih šest meseci.

Pozitivan razvoj se pri tome odnosi na sve branše. Anketirane firme u industriji su po treći put za redom izglede za narednih šest meseci opisali kao pozitivne. Izričiti optimizam vlada i u građevinarstvu i u trgovini.

Stalni rast vrednosti indeksa poslovne klime naveo je stručnjake da koriguju i predviđanja privrednog rasta. Tako su ekonomisti Ifo-Instituta u Minhenu svoju prognozu privrednog rasta za 2007. godinu podigli na 1,9 procenata.

Pri tome je ocenjeno da će čak i povećanje poreza na dodatu vrednost sa 16 na 19 odsto koje stupa na snagu 1. januara 2007. godine imati samo neznatan i kratkoročno negativan uticaj na konjunkturni zamah u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: