Evrostat: U Srbiji se radi najviše u Evropi

Podaci Evrostata pokazuju da su radnici u Srbiji u poređenju sa kolegama iz drugih zemalja Evrope u prva tri kvartala lane provodili najveći broj sati na poslu.

Srbija

Izvor: masina.rs

Petak, 21.01.2022.

09:42

Evrostat: U Srbiji se radi najviše u Evropi
Ilustracija: Shutterstock/Fishman64

Prosečno radno vreme u Srbiji je bilo 43,5 sati nedeljno i to samo na "glavnom" poslu pošto ovi proračuni ne uzimaju u obzir eventualna angažovanja radnika nakon radnog vremena, ili kako se kod nas kaže "privatno", prenosi masina.rs.

U izveštaju statističke agencije Evropskog parlamenta objavljenom 12. januara, radnici u Srbiji su zauzeli prvo mesto među 35 evropskih zemalja za koje su prikupljeni podaci.

Najmanje se radilo u Holandiji (31,2 sata) koju prate Norveška i Danska, dok u našem regionu radno vreme u Hrvatskoj i Sloveniji iznosi nešto manje od 40 sati nedeljno, a u Rumuniji i Bugarskoj nešto više od 40 sati.

Za 2021. godinu nisu prikupljeni podaci iz Turske i Crne Gore koje su 2020. godine bile zajedno sa Srbijom države sa najvećim brojem radnih sati, prenosi portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: