Ovih dana na naplatu dospeva dug star 45 godina i "težak" 10 miliona evra

Srbiji i ove godine dolaze na naplatu stari dugovi i zajmovi koje je naša zemlja uzimala i pre nekoliko decenija.

Srbija

Izvor: Blic

Ponedeljak, 17.01.2022.

16:00

Ovih dana na naplatu dospeva dug star 45 godina i
Foto: Depositphotos, azur13

Kako piše Blic, samo u ovoj godini nam dospeva tačno 254,8 miliona evra, i to po osnovu obaveza koje smo zaključili između sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka.

Ove informacije potvrdili su i u NBS uz objašnjenje da su pomenute obaveze reprogramirane sporazumima zaključenim između 2002. Ii2009.

Od starih dugova, samo u januaru ove godine, tačnije ovih dana, 21. u mesecu nam dospeva skoro 10 miliona evra.

"Reč je o tačno 9,85 miliona evra, od čega je 1,64 miliona kamata i dugu prema Vladi Kuvajta, poveriocu kome u ovoj celoj godini moramo otplati 19,6 miliona evra", kažu u NBS za Blic.

Inače, poslednje rate kredita koje je "stara Jugoslavija" uzimala sedamdesetih i osamdesetih godina dospevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan ceh veći je od 1,7 milijardi evra.

Prethodnih godina u proseku smo vraćali i do 340 miliona evra godišnje. Otplatili smo sav dug prema Londonskom klubu, a godinu dana ranije i obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, odnosno Evropskoj uniji.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba smo dobili 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde...

Krediti su tih godina prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija. Oko 1978. Srbija je bila minimalno zadužena, a do tada se u zemlju slivalo dosta novca od doznaka. Vremenom su, međutim, takvi prihodi bili sve manji, ali su potrošačke navike ostale iste. Tada je počelo zaduživanje, a kamate su išle i do 7 odsto godišnje.

Za razliku od Srbije, Hrvatska i Slovenija otplatile su kredite koje su uzimale za vreme Tita. Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre 12 godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona godinu dana kasnije.

Susedi su u celosti otplatili i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svetskoj i Evropskoj investicionoj banci. Još odgovorniji u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara oni su isplatili 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: